search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:26
MENU CLOSE

Ενίσχυση στις τράπεζες – «Προαναγγελία» Ντράγκι για συμφωνία

15.04.2016 11:31
2490770.jpg

Κλεισμένη θεωρεί η ΕΚΤ την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες.

 

 

Κλεισμένη θεωρεί η ΕΚΤ την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες.

Την ώρα που στην Ουάσιγκτον ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την οικονομία, η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προχωρώντας σε μια κίνηση που ανατρέπει τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Παράλληλα, ανανεώνει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εξέλιξη που μπορεί να φέρει πιο κοντά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Πρακτικά, ο Μάριο Ντράγκι:

*1) δίνει έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες

*2) δίνει τη δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού των τραπεζών

*3) ανανεώνει την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας κλείνοντας την πόρτα στα σενάρια που κυκλοφορούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση το ελληνικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν διψήφιο ποσοστό ανόδου (Πειραιώς +27%, Eurobank +22%, Εθνική +15,7% και Alpha Bank +16,8%), ενώ «βουτιά» σημείωσαν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να βρίσκεται λίγο πάνω από το 9%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες. Αυτή η κίνηση του Μάριο Ντράγκι εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν φέτος το 25% – 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF. Το περιθώριο έως το 50% είχε δώσει άλλωστε ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης σε συνέντευξη του στις 10 Μαρτίου (τότε είχε πει πως θα είναι επιλέξιμο το 50%). 

Από τα περίπου 37 δισ. ευρώ ομόλογα EFSF που κατέχουν οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν 9 – 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016. Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που είχε καλυφθεί από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας (EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες.

Τα ομόλογα EFSF ανά τράπεζα:

Τράπεζα Πειραιώς 14,2 δις ευρώ

Εθνική Τράπεζα 9 δις

Eurobank 10 δις και

Alpha Bank 4,1 δις ευρώ.

Από τη σταδιακή πώληση αυτών των ομολόγων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν κέρδη 600 εκατ. – 1 δις ευρώ, που μπορούν να δώσουν σημαντική ανάσα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης στο τέλος του 2015. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33