search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:12
MENU CLOSE

Νέα παρέμβαση Λιου για το ελληνικό ζήτημα: Να βρεθεί μια λογική λύση

16.04.2016 07:28
Νέα παρέμβαση Λιου για το ελληνικό ζήτημα: Να βρεθεί μια λογική λύση - Media

Άλλη μια ηχηρή παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα έκανε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Κάλεσε ΔΝΤ, Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Ελλάδα να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση.

 

Άλλη μια ηχηρή παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα έκανε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Κάλεσε ΔΝΤ, Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Ελλάδα να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση.

Αυτό δήλωσε ο Τζακ Λιου αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λιού δήλωσε ότι  «Οι Ηνωμένες Πολιτείεςδεν αποτελούν έναν από τους θεσμούς που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά είμαστε μέρος της συζήτησης εδώ και πολύ καιρό και έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Σύμφωνα με τον κ. Λιού «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχουν ήδη κάνει πολλά (οι Έλληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, όπως αναφέρει το mignatiou.com, «όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας, εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».

 Ο κ. Λιού αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα».

Ο Αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν». Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)».

«Ελπίζω -κατέληξε ο κ. Λιού- ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να  επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα διότι νομίζω ότι είναι στο καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διάφορά. Θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε αυτό να συμβεί, να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33