18/02/2019 20:36:33

Επιστολή ΕΣΗΕΑ σε Γιούνκερ και Σούλτς για το ασφαλιστικό

Επιστολή ΕΣΗΕΑ σε Γιούνκερ και Σούλτς για το ασφαλιστικό  - Media

 

Στα πλαίσια των θεσμικών επαφών που πραγματοποιεί η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), έγινε συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη. Κεντρικό θέμα στη συνάντησή ηταν η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ παρέδωσε επιστολές στον κ. Καρβούνη προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Μάρτιν Σούλτς.

Στη συνάντηση, o πρόεδρος Σταμάτης Νικολόπουλος και ο α' αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης παρέδωσαν την επιστολή στην οποία αναφέρεται διεξοδικά το πρόβλημα των δημοσιογράφων και όπως αυτό θα προκύψει με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Μιλώντας μετά από την συνάντηση που είχε με τον κ. Καρβούνη, ο Σταμάτης Νικολόπουλος σχολίασε: «Ήρθαμε μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, το οποίο για εμάς είναι πολύ σοβαρό γιατί αγγίζει τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων, δεν είναι στενά ασφαλιστικό, και βάζει και πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση. Θεωρήσαμε σωστό ότι πρέπει να ενημερώσουμε τους θεσμούς. Δεν ζητάμε τίποτα, απλώς επειδή το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό για την ελευθερία του Τύπου, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να λάβουν γνώση για αυτό που πραγματικά συμβαίνει».

Επιπρόσθετα, τόνισαν πως ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της μισθωτής εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και την μετατροπή του συντάκτη σε έμπορο ή πλασιέ ειδήσεων. Επισήμαναν ότι τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και υπογράμμισαν ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που άλλωστε αποτελούν περιουσία τους και οι παροχές προσδοκία από το περιουσιακό αυτό δικαίωμα.

Ανάλογη ενημέρωση είχε και ο Διευθυντής του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.


 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.