20/10/2020 09:43:01

Η Ευρωπαϊκή αδιαφορία σκοτώνει πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή αδιαφορία σκοτώνει πρόσφυγες στη Μεσόγειο - Media

 

Η Ευρωπαϊκή αδιαφορία σκοτώνει μετανάστες στην Μεσόγειο, αναφέρει έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων τονίζοντας ότι η μείωση των περιπολιών στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 1500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ιταλική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, Mare Nostrum, αντικαταστάθηκε από την επιχείρηση Triton, στην οποία μετέχουν λιγότερα πλοία και στοχεύει στο να εντοπίζει μετανάστες παρά στην διάσωσή τους αναφέρει η έκθεση των ακαδημαϊκών.

Αλλά όσο η μάχες στην Συρία και τη Λιβύη εντείνονται, οι διακινητές συνεχίζουν να στοιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε πλοιάρια και τους στέλνουν στη θάλασσα.

Στοιχεία που έφεραν στο φως τα βρετανικά πανεπιστήμια δείχνει ότι η Frontex αγνόησε εσωτερικές προειδοποιήσεις ότι το νέο σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο αριθμό νεκρών.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο τους πρώτους μήνες του 2014 και του 2015 παρέμεινε σταθερός αλλά αυξήθηκαν οι θάνατοι. Το 2014 έχασαν τη ζωή τους 60 πρόσφυγες και μετανάστες αλλά το ίδιο διάστημα το 2015 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 1.687.

Ο Charles Heller, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι ένοχοι για εγκληματική θεσμική αδιαφορία. «Μπορούμε να πούμε ότι αντικατάσταση της Mare Nostrum, από την επιχείρηση Triton έγινε με γνώση των συνεπειών που μπορεί να έχει και, είναι λάθος» πρόσθεσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι αυτοί που πήραν την απόφαση μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε δολοφόνους από παράλειψη.

«Το να επιχειρηματολογείς ότι αυτό είναι ένα λάθος δεν είναι αρκετό. Όπως δείξαμε αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες αποφάσισαν να παραβλέψουν τον κίνδυνο που εμπεριέχει αυτή η απόφαση για τους πρόσφυγες, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτή την παράλειψη" πρόσθεσε ο καθηγητής.

 Πηγή: Sky.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.