search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:19
MENU CLOSE

ΓΓΙΦ: « Η τέλεια αγάπη έξω βάλλει τον φόβον …» να αντικαταστήσει τη φράση «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα»

18.04.2016 09:38
ΓΓΙΦ: « Η τέλεια αγάπη έξω βάλλει τον φόβον …» να αντικαταστήσει τη φράση «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» - Media

Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Η τέλεια αγάπη έξω βάλλει τον φόβο…» αφιερωμένη στην ενδοοικογενειακή βία,  που διοργάνωσε, το Σάββατο 16/4/2016, το Ίδρυμα Νεότητας & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

 

Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Η τέλεια αγάπη έξω βάλλει τον φόβο…» αφιερωμένη στην ενδοοικογενειακή βία,  που διοργάνωσε, το Σάββατο 16/4/2016, το Ίδρυμα Νεότητας & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Η ΓΓΙΦ παρουσίασε τις θέσεις και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών,  τονίζοντας ότι η ανάγκη σωστής πρόληψης, πληροφόρησης και αντιμετώπισης του φαινομένου κρίνεται ως επιβεβλημένη.

Θεωρώντας ότι το βασικό στοιχείο για την άσκηση βίας είναι ο φόβος, επεσήμανε  ότι είναι καιρός οι γυναίκες να πάψουν να υποφέρουν σιωπηλά και να υπερβούν το φόβο τους.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να σπάσουν τα αναχρονιστικά και πατριαρχικά πρότυπα επιβολής, που θέλουν το αντρικό φύλο να υπερισχύει του γυναικείου και τη θέση τους να πάρει η ισότητα των φύλων και η εφαρμογή της σε όλες τις διαστάσεις μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας.

Σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και θέτοντας η Εκκλησία από τη δική της πλευρά τους τρόπους και τις μορφές παρέμβασης της για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η Γενική Γραμματέας κάλεσε την Εκκλησία να αντιδρά και να μη μένει σιωπηλή, όταν, για διαφημιστικούς λόγους, χρησιμοποιούνται έθιμα ή τελετές με θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία προβάλλουν μηνύματα βίας ή έμφυλης διάκρισης  στην κοινωνία.

Η Φωτεινή Κούβελα, σε  αυτό το πλαίσιο, πρότεινε επίσης στην Εκκλησία «Η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον…», όπως ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης, να αντικαταστήσει  τη φράση «Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα», που συμβάλλει, έστω και αθέατα, στην ενίσχυση στερεοτυπικών και πατριαρχικών αντιλήψεων, οι οποίες κατάφεραν να εγγραφούν στη συνείδησή μας.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι η έμφυλη βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που καθημερινά φροντίζει να μας υπενθυμίζει τις τεράστιες διαστάσεις του και τις ποικίλες εκφάνσεις του, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη συλλογικής δράσης, με στόχο τη σωστή πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν άρτιες απόψεις, δημιουργήθηκε γόνιμος προβληματισμός και αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος. Παράλληλα, οι ενδιαφέρουσες ομιλίες και η ανταλλαγή απόψεων,  όχι κατ’ ανάγκη ταυτόσημων, ανοίγει δρόμους συνεργασίας με τη ΓΓΙΦ στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της καταπολέμησης της βίας, της κακοποίησης και των έμφυλων διακρίσεων, με στόχο την  έμπρακτη ανάδειξη ισόρροπων σχέσεων φύλου στην κοινωνία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43