search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:26
MENU CLOSE

Κόντρα κουαρτέτου – Τσακαλώτου για αφορολόγητο, ΦΠΑ και άμεσους φόρους

20.04.2016 09:09
Κόντρα κουαρτέτου – Τσακαλώτου  για αφορολόγητο, ΦΠΑ και άμεσους φόρους - Media

Ξεκίνησαν εκ νέου οι πιέσεις από το κουαρτέτο για αφορολόγητο και μείωση συντάξεων την ώρα που το ελληνικό επιτελείο αντιδρά στις κόκκινες γραμμές…

 

Ξεκίνησαν εκ νέου οι πιέσεις από το κουαρτέτο για αφορολόγητο και μείωση συντάξεων την ώρα που το ελληνικό επιτελείο αντιδρά στις κόκκινες γραμμές…

Ειδικότερα  ο κ.Τσακαλώτος αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ταμείου έχοντας διαθέσιμα τα στοιχεία που επίσημα θα δημοσιοποιήσει αύριο η Eurostat και τα οποία θα πιστοποιούν ότι το 2015 η Ελλάδα έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,2% του ΑΕΠ ενώ το ΔΝΤ επιμένει ακόμη στα δικά του στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Έτσι λοιπόν από τις δέκα το πρωί ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων Τσακαλώτου – Σταθάκη με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές καλά κρατεί. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα. Όσο για το  “νομοσχέδιο-σκούπα” για φορολογικό και ασφαλιστικά, αν και έχει τεθεί σε διαβούλευση, τελεί υπό διαπραγμάτευση και ενδεχομένως να αλλάξει.

Σε ότι αφορά στις αυξήσεις  των έμμεσων φόρων, από όπου θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ – κάποια από τα μέτρα που σχεδιάζονται για τους άμεσους φόρους, όπως π.χ. η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ή οι αυξήσεις στους ΕΦΚ στα καύσιμα και τις υπηρεσίες τεχνολογίας (κινητή τηλεφωνία, Ιnternet). Όλα αυτά τα μέτρα σύμφωνα με την ελληνική πλευρά μπορούν να εφαρμοστούν από το 2018 αν και εφόσον χρειαστούν.

Για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους έως ​3,6 δισ. ευρώ το ελληνικό επιτελείο μπορεί να λέει ότι δεν τα έκανε αποδεκτά  αλλά δεν τα απέρριψαν .

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε χθες ότι τόσο στο φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί στην βάση όσων ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου της περασμένης Τετάρτης με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Με βάση και το περίγραμμα των νομοσχεδίων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από τα 9.090 ευρώ και το υπουργείο Εργασίας την περικοπή κύριων συντάξεων.

Την ίδια ώρα  για τα «κόκκινα» δάνεια υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας και μόνο για τα στεγαστικά που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Όσο για το  νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων εκκρεμούν κάποιες τελευταίες διατυπώσεις στο νομικό πλαίσιο που έχει έτοιμο η ελληνική πλευρά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15