search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:29
MENU CLOSE

Παρακαλάνε να δροσίσει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1913
21-04-2016
27.04.2016 03:00
Παρακαλάνε να δροσίσει - Media

Με τον Μάρτιο να καταγράφεται ως «ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά» και με τη μέση θερμοκρασία της Γης υψηλότερη κατά 1,07 βαθμούς Κελσίου (συγκριτικά με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα) αρχίζει σε λίγες ημέρες η φετινή αντιπυρική περίοδος.

 

Με τον Μάρτιο να καταγράφεται ως «ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά» και με τη μέση θερμοκρασία της Γης υψηλότερη κατά 1,07 βαθμούς Κελσίου (συγκριτικά με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα) αρχίζει σε λίγες ημέρες η φετινή αντιπυρική περίοδος.

Μια ανάσα πριν από την 1η Μαΐου, οι συναρμόδιες αρχές παρακαλούν να… βελτιωθούν οι κλιματολογικές συνθήκες, που έχουν ήδη «δώσει» τα πρώτα αρνητικά δείγματα με σημαντικές για τα χρονικά δεδομένα δασικές πυρκαγιές. «Ο χειμώνας ήταν ξηρός, γι’ αυτό εκδηλώνονται ήδη πυρκαγιές. Κανείς δεν γνωρίζει όμως πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο «Π» αρμόδιοι για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Με τα κονδύλια των 18.400.000 ευρώ να έχουν ήδη υπογραφεί (το ποσό είναι ίδιο με πέρσι), οι ΟΤΑ περιμένουν τις πιστώσεις για να ξεκινήσουν τις αποψιλώσεις όσο πιο σύντομα γίνεται.
 
Εν αναμονή της πυροσβεστικής διάταξης που απαγορεύει τις καύσεις στην ύπαιθρο έως και τις 31 Οκτωβρίου 2016, οι συσκέψεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο διαδέχονται η μία την άλλη καθώς, πέρα από τα – μέχρι στιγμής – «κακά μαντάτα» του καιρού, δυσάρεστα είναι και τα νέα που αφορούν τον «γερασμένο» στόλο δασοπυρόσβεσης, με τα εναέρια μέσα να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
 
Η ενίσχυση των δυνατοτήτων συνεργασίας στο πεδίο της αεροπυρόσβεσης απασχόλησε, μεταξύ άλλων, όσους συμμετείχαν στις αρχές του μήνα στη συνάντηση για «τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης» που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Laurent Prevost.
 
Εκτός από τον Έλληνα γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τον εναέριο στόλο τους, ενώ – όπως ανακοινώθηκε – στην επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Τουρκίας και του Μαρόκου.
 
Η πυροσβεστική ρίχνεται φέτος στη μάχη με τις φλόγες με τις δαπάνες του προϋπολογισμού της να ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με το 2015 (369 εκατ. ευρώ). Οι υπάλληλοι του Σώματος παραμένουν – παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης – τριών κατηγοριών με διαφορετικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας στην καθημερινότητά τους το λεγόμενο «κάθε πέρσι και καλύτερα», με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό να οξύνονται ακόμη περισσότερο.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, η περσινή χρονιά ήταν… καλή, δεδομένων των αναλογιών, με τις πυρκαγιές και τις καμένες εκτάσεις να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2014. Ειδικότερα, το 2015 σημειώθηκαν συνολικά 8.118 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι οποίες αποτέφρωσαν συνολικά 170.858 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, με τη Λάρισα, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Μεσσηνία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων νομών στον κατάλογο με τις περισσότερες πυρκαγιές.
 
Στοιχεία τριακονταετίας
 
Όπως προκύπτει από στοιχεία του αντιστράτηγου (υπαρχηγού Π.Σ.) εν αποστρατεία, νομικού, Ανδριανού Γκουρμπάτση, κάθε χρόνο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 10.635 αγροτοδασικές πυρκαγιές με 508.544 αποτεφρωμένα στρέμματα, με την Ελλάδα να κατέχει τη θλιβερή τέταρτη θέση στις χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις.
 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα του Α. Γκουρμπάτση για τον «Χάρτη των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας (1984 – 2014)», η οποία αναδεικνύει τις περιοχές της επικράτειας στις οποίες καταγράφεται μεγαλύτερη επαναληπτικότητα αγροτοδασικών πυρκαγιών. Τα στοιχεία αφορούν την τριακονταετία 1984-2014, με τους νομούς Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Αττικής, Κεφαλονιάς και Αρκαδίας, να καταλαμβάνουν, με κριτήριο τον αριθμό των πυρκαγιών, τις πρώτες θέσεις της κατάταξης με οκτώ, έξι, πέντε και από τέσσερις πυρκαγιές αντίστοιχα.
 
♦  Στο Λεκανοπέδιο οι πυρκαγιές «προτιμούν» τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή που περικλείει την Καλλιτεχνούπολη, το Δεσαμάρι, το Ντράφι και το Πικέρμι. Από το 1984 έως και το 2014 έχουν εκδηλωθεί εκεί τέσσερις πυρκαγιές (1987, 1999, 2005 και 2009) αποτεφρώνοντας συνολικά 221.363 στρ. δάσους.
 
♦ Στον νομό Κέρκυρας οι πυρκαγιές τείνουν να ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Περίθειας και βορειοανατολικά του Περάματος. Εκεί εκδηλώθηκαν πέντε πυρκαγιές – τα έτη 1984, 1986, 1987, 2005 και 2011 –, κατά τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά 16.957 στρ. αγροτοδασικής έκτασης. 
 
♦  Στον νομό Αρκαδίας οι φωτιές… θέλουν θέα. Εκδηλώνονται στη διαδημοτική διασυνοριακή περιοχή των Δήμων Γόρτυνος και Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή νοτιοδυτικά του Ελληνικού, σε υψόμετρο περίπου 500 μ. Το 1986, το 2003, το 2006 και το 2010 κατέστρεψαν 7.996 στρ. αγροτοδασικής έκτασης. 
 
♦  Στον νομό Κεφαλονιάς οι πυρκαγιές πάνε νοτιοανατολικά και δείχνουν την προτίμησή τους στην περιοχή μεταξύ του Κάτω Κατελειού και Ρατζακλί. Το 1987 κάηκαν 3.181 στρ. αγροτοδασικής έκτασης, το 2000 κάηκαν 5.720, το 2007 κάηκαν 23.523 και το 2010 κάηκαν 113 στρ.
 
♦  Το 1985, το 2000, το 2003, το 2010 και το 2011 οι πυρκαγιές στον νομό Ρεθύμνου εκδηλώθηκαν στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, νότια της Κρύας Βρύσης, και πιο συγκεκριμένα περίπου στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περικλείεται μεταξύ Κρύας Βρύσης, Ορνέ, Μέλαμπες, Σακτουρίας και Κάτω Σακτουρίας, σε υψόμετρο 500 – 600 μέτρων. Οι αποτεφρωμένες εκτάσεις ανήλθαν συνολικά σε 59.748 στρέμματα αγροτοδάσους.
 
♦  Στον νομό Μαγνησίας οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον Δήμο Αλμυρού και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή βόρεια της Φυλακής και Πέρδικας και μεταξύ αυτών, που περικλείεται από τις περιοχές Φυλακή, Πέρδικα και Νεράιδα, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων. Οι τέσσερις από τις οκτώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 1986. Δύο εκδηλώθηκαν το 1991, μία το 2000 και μία το 2011. Καταστράφηκαν συνολικά 70.488 στρέμματα.
 
Τα αίτια
 
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Α. Γκουρμπάτσης στην έρευνά του, μόνο τυχαία ή συμπτωματική δεν μπορεί να θεωρηθεί η εκδήλωση περισσότερων από μία ή δύο πυρκαγιές στην ίδια περιοχή. Τα αίτια βέβαια ποικίλλουν.
 
Πλέον πιθανό κίνητρο των περισσότερων πυρκαγιών στις περιοχές των Νομών Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ρεθύμνου, Αρκαδίας και Μαγνησίας θεωρεί ο ίδιος τη δημιουργία και ανάπτυξη βοσκοτόπων, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και κάποια άλλη δόλια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα είναι η απόκρυψη άλλου εγκλήματος κ.ά. «Άλλωστε πολλές από τις πυρκαγιές κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οφείλονται σε δόλιες συμπεριφορές κτηνοτρόφων για πρόκληση πυρκαγιών με σκοπό τη βελτίωση ή δημιουργία και ανάπτυξη βοσκοτόπων», επισημαίνει από τα στοιχεία και την εμπειρία του.
 
Αναφορικά με τις πυρκαγιές στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού Αττικής εκτιμά πως αυτές ενδεχομένως να σχετίζονται με το κέρδος από ιδιοκτησιακά οφέλη και πιο συγκεκριμένα «με την καταπάτηση δασικών εκτάσεων ή παράνομη δόμηση στην περιοχή αυτήν, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και άλλη σκόπιμη συμπεριφορά».
 
Από τα δεδομένα της έρευνας διαπιστώνει πολλές ομοιότητες και κοινά στοιχεία στις πυρόπληκτες περιοχές: Οι πέντε από τις έξι περιοχές των νομών Αρκαδίας, Μαγνησίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ρεθύμνου παρουσιάζουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι αυτές είναι αγροτοκτηνοτροφικές. Επίσης οι εν λόγω περιοχές είναι ημιορεινές και βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 100 και 600 μέτρων. Συνεπώς οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές είναι καταρχάς αγροτικές και κτηνοτροφικές. 
 
Η τελευταία εξ αυτών των περιοχών, η περιοχή του νομού Αττικής, βρίσκεται στη ζώνη μείξης οικιστικών περιοχών και δασικών εκτάσεων. «Συνεπώς η αιτία τουλάχιστον των περισσότερων προκληθεισών πυρκαγιών στην περιοχή αυτή δεν αποκλείεται να έχει σχέση με ιδιοκτησιακά οφέλη των δραστών και πιο συγκεκριμένα οι δράστες απέβλεψαν στη διείσδυση του αστικού ιστού μέσα στο δασικό, για ίδιον (περιουσιακό) όφελος», καταλήγει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:29