search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:11
MENU CLOSE

Στα όρια Ειδομένη – Πειραιάς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1913
21-04-2016
23.04.2016 21:00
pn2104prosfyges.png
Η ομιλία του Γιάννη Μουζάλα τη Δευτέρα στη Βουλή έμοιαζε με έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής: μια έμμεση παραδοχή των σημαντικών λαθών που έγιναν από την κυβέρνηση στη διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

 

Έμοιαζε με το «αντίο» τού ίσως πιο επιτυχημένου στελέχους μιας κυβέρνησης που ταλαιπωρείται αφάνταστα από ερασιτεχνικούς χειρισμούς, επιπολαιότητα και διαρκείς εκβιασμούς εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία καταυλισμών τύπου φαβέλας στην Ειδομένη και τον Πειραιά και ο οριστικός εγκλωβισμός περισσότερων από 50.000 προσφύγων στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων.
 
Πλέον η κατάσταση είναι οριακή τόσο στην Ειδομένη όσο και τον Πειραιά. Οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, η απειλή επιδημιών είναι κάτι περισσότερο από ορατή και το ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί πλέον επισήμως τους ένστολους που εργάζονται στα κέντρα υποδοχής να εμβολιαστούν προληπτικά για παθήσεις που είχαν εκλείψει επί δεκαετίες στη χώρα μας.
 
Με ρυθμούς χελώνας
 
Οι δομές προσωρινής φιλοξενίας αρχίζουν σταδιακά να μετατρέπονται σε «αποθήκες ψυχών», αφού οι διαδικασίες εξέτασης και χορήγησης ασύλου προχωρούν με ρυθμό χελώνας και κυρίως δεν γίνεται πια ανανέωση του κόσμου που φιλοξενείται, όπως συνέβαινε το διάστημα που τα σύνορα ήταν ανοικτά.
 
Παράλληλα το «βόλεμα» που υπήρξε για πολλούς στην κυβέρνηση με τις ΜΚΟ και τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, που από τις αρχές του 2015 ουσιαστικά υποκατέστησαν το κράτος όσον αφορά τη διάσωση, τη στέγαση, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, αφού, εκτός από τις αναγνωρισμένες οργανώσεις, διάφοροι επιτήδειοι και «κατ’ ευφημισμόν» αλληλέγγυοι «εν μια νυκτί» βαφτίζονταν ΜΚΟ και αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη από την καπήλευση της ανθρωπιστικής κρίσης. 
 
Πλέον το Μαξίμου επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση των 15.000 περίπου προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά (σ.σ.: προς το παρόν οι 6.000 εγκλωβισμένοι στο Ελληνικό περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προλάβει την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής δομής στην Ειδομένη, που έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες εισαγωγικές, εξαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
 
Φιάσκο
 
Οι περίπου 11.000 που παραμένουν στην Ειδομένη και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η εκκένωση είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος». Η επιχείρηση της Δευτέρας για το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής από την αστυνομία κατέληξε σε φιάσκο, αφού δύο ώρες μετά οι μετανάστες την έκλεισαν ξανά. Το ατύχημα με τον σοβαρό τραυματισμό του Σύρου πρόσφυγα, τον οποίο παρέσυρε κατά λάθος ένα πουλμανάκι μεταφοράς προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., πυροδότησε για μια ακόμα φορά εντάσεις και επεισόδια, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας των προσφύγων να ρίξουν τον φράχτη και να μπουν στην ΠΓΔΜ.
 
Η πρόβλεψη του Μουζάλα πως ο καταυλισμός θα έχει εκκενωθεί σε έναν μήνα μοιάζει αισιόδοξη και δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση πέρα από μια διακριτική απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων (γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι κι ασθενείς) και κατόπιν η δυναμική επέμβαση της αστυνομίας με αβέβαιο αποτέλεσμα.
 
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά. Την Τρίτη εκκενώθηκε και η πύλη Ε2 και 450 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στην πύλη Ε1 και την πέτρινη αποθήκη, όπου παραμένουν συνολικά 3.260 άνθρωποι. Με την ολοκλήρωση της δομής στον Σκαραμαγκά, όπου παρατηρείται καθυστέρηση ως προς την παράδοση επιπλέον οικίσκων, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί η μεταφορά εκεί τουλάχιστον των οικογενειών. Για όσους πάντως αρνηθούν εκ νέου να μετακινηθούν, όπως λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο «Π», τον «λόγο» θα έχουν πλέον τα ΜΑΤ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:11