search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:10
MENU CLOSE

12 Αντιγόνες συναντήθηκαν στο Παλέρμο!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1913
21-04-2016
22.04.2016 03:00
pod_2104_035_cmyk.jpg

Πέντε Ελληνίδες φοιτήτριες ταξίδεψαν στην Ιταλία για ένα ξεχωριστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μία απ’ αυτές γράφει τις εντυπώσεις της στο «Ποντίκι Art»

 
Πέντε Ελληνίδες φοιτήτριες ταξίδεψαν στην Ιταλία για ένα ξεχωριστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μία απ’ αυτές γράφει τις εντυπώσεις της στο «Ποντίκι Art»
 
Γράφει η Πέννυ Νικολάου
 
Ο ήλιος δύει και η Αντιγόνη μπαίνει αποφασιστικά στον χώρο, έτοιμη να αντιμετωπίσει τον βασιλιά Κρέοντα. Είχε επίγνωση ότι η πράξη της να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη ήταν αντίθετη στον νόμο του βασιλιά και τώρα είναι έτοιμη να σταθεί απέναντί του. 
 
Αν και δεν βρισκόμαστε στην Αρχαία Ελλάδα, η δύση του ηλίου και οι δυνατοί αέρηδες – που σχεδόν σε παρασέρνουν – μας μεταφέρουν στον ιερό εκείνο χώρο της αρχαιότητας, λες και οι θεοί συνωμότησαν για τον σκοπό αυτό. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στο εσωτερικό αίθριο ενός παλιού μοναστηριού του Παλέρμο και παρακολουθούμε 12 Αντιγόνες και 12 Κρέοντες να ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση· μια σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, άσπρου και μαύρου, ισχυρού και καταπιεσμένου.
 
Με τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων Erasmus+, που διήρκεσε 12 ημέρες στο Παλέρμο της Ιταλίας. Στις λίγες αυτές ημέρες υπό την επιδέξια καθοδήγηση της Silvia Giuffré (χορογράφου και χορεύτριας) και του Valerio Strati (καλλιτεχνικού διευθυντή στο Teatro alla Guilla) τα μέλη προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε μια νέα εκδοχή του αρχαίου ελληνικού δράματος, σε 12 διαφορετικές γλώσσες, συνδυάζοντας τις νεοαποκτηθείσες δυνατότητές μας στον χορό και την υποκριτική. 
 
Όσον αφορά το πολυπολιτισμικό αυτό πρόγραμμα, ο τίτλος του ήταν A.N.T.Y.G.O.N.E. (Acquiring New Tools for Youth to Get Out Of NEET and Exclusion) και αυτή τη φορά συμμετείχαν 63 μέλη από 12 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ). Στόχος του προγράμματος ήταν να αξιοποιηθεί η δημιουργικότητα των νέων ατόμων μέσα από το θέατρο και την κίνηση και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους μη τυπικής μάθησης να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού τους.
 
Εκτός από το καλλιτεχνικό θέμα του πρότζεκτ, το οποίο αποτελούσε κοινό πάθος όλων, οι άνθρωποι ήταν εκείνοι οι οποίοι σε γέμιζαν ενέργεια! Άτομα με τα οποία, αν και είχες διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις, την ίδια στιγμή ένιωθες να είστε ένα. 
 
Η θεατρική πρόβα ξεκινάει και ο Valerio προσπαθεί να παρακινήσει 12 διαφορετικές κουλτούρες ώστε να εμβαθύνουν στα λόγια της Αντιγόνης και να τα συμμεριστούν συνδέοντάς τα με την κατάσταση που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης σήμερα. Ο σκηνοθέτης συνδέει την πάλη ανάμεσα στον νόμο της λογικής (Κρέων) και στον νόμο της καρδιάς (Αντιγόνη) με την πάλη μεταξύ της λογικής του κράτους σήμερα απέναντι στο θέμα των προσφύγων και του αισθήματος ανθρωπισμού προς εκείνους. Δώδεκα διαφορετικοί λαοί επιχειρούν να δώσουν το δικό τους νόημα στο αρχαίο δράμα, απαγγέλλοντας στη γλώσσα τους τα λόγια των δύο ηρώων. 
 
Ο Χορός συνοδεύει τους πρωταγωνιστές με κινήσεις που διηγούνται την ιστορία και ζευγάρια σκορπίζονται στον χώρο σε μια έντονη χορευτική σύγκρουση. Η Sylvia είναι εκεί να μας καθοδηγήσει, ώστε να εκφράσουμε με το σώμ μας το μίσος του Κρέοντα, αλλά και να μεταδώσουμε στο κοινό, με την ελαφρότητα των κινήσεών μας, τον πόνο της Αντιγόνης. Το καλό και το κακό αντιμάχονται και μόνο ένας επικρατεί. Έτσι ακριβώς συνέβη και την ημέρα της παράστασης. Ξαφνικά ακούγεται από την Αντιγόνη και τον Χορό η φράση «Είμαι εδώ για να μοιραστώ Αγάπη, όχι Μίσος!», ο βασιλιάς γονατίζει και η αυλαία πέφτει. 
 
Εν τέλει, ύστερα από 12 ημέρες μαζί, καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό, κάτι πολύ περισσότερο από μια ακόμα θεατρική παράσταση. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να εμπιστευόμαστε, να κατανοούμε. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν «ντιμπέιτ» και συζητήσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού μανιφέστου, το οποίο εκπροσωπεί σπουδαίες αξίες που μοιραστήκαμε, πιστεύουμε και ευχόμαστε να φτάσουν παντού! Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο μανιφέστο είναι: «Αρνούμαι να ζω με φόβο», «Θέλω να μου φέρονται με ισότητα», «Ας μοιραστούμε», «Φρόντισε τον εαυτό σου και τους γύρω σου», «Ας εμπιστευτούμε (τους συνανθρώπους μας και τον εαυτό μας)», «Αρνούμαι να παραμείνω αδιάφορος», «Να είσαι υπομονετικός», «Μην κρίνεις», «Μάθε και μοιράσου κατανόηση», «Ας ρωτήσουμε και ας ακούσουμε περισσότερο». 
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:10