04/06/2020 04:19:12
23.4.2016 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1913 στις 21-04-2016

Οι Μουσικές Γιορτές αρχίζουν!

Οι Μουσικές Γιορτές αρχίζουν! - Media
 
«Σήμερα, διάγοντας τον έβδομο – συν Θεώ – χρόνο της κρίσης, παλεύουμε με πείσμα κάποιοι Δον Κιχώτες να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια στήνοντας τον 12ο κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, μένοντας πάντα πιστοί στο πρωταρχικό αίτημα της δημιουργίας τους: εμβάθυνση στη νεοελληνική μουσική παράδοση και βήμα στους ζώντες συνθέτες μας παλαιότερους και νεότερους» μου λέει με το γνωστό του πάθος η «ψυχή» των Γιορτών, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής.
 
Οι Γιορτές είναι ένας κύκλος συναυλιών που συνοδεύεται – όπως πάντα – από ένα θεματικά σχετικό συνέδριο και οι στόχοι, σταθεροί κι απαρασάλευτοι από την αρχή τους, το 2005, ώς σήμερα, συνίστανται και φέτος: 
 
◗ Στη γνωριμία μουσικών και κοινού με τη νεοελληνική μουσική παράδοση που έχει ηλικία πάνω από 200 χρόνια και στην κατά το δυνατόν εμβάθυνση σ’ αυτή. 
◗ Στη σύνθεση νέων έργων.
◗ Στην παροχή βήματος για να αναδειχθούν οι νέοι συνθέτες. 
◗ Στην ανάδειξη των ζητημάτων και προβλημάτων της μουσικής μας ζωής κατά τρόπο πολύπλευρο επιστημονικά και πρακτικά.
 
Όπως μας εξηγεί ο Β. Φιδετζής, «στην επιδίωξή μας να παρουσιαστούν νέα έργα συμπεριλάβαμε στον 12ο κύκλο των Γιορτών σειρά συνθέσεων που θα παρουσιαστούν σε α’ παγκόσμια εκτέλεση, όπως: Από μεν τους νεότερους συνθέτες, τα κουαρτέτα εγχόρδων των Μ. Γρηγορίου και Ι. Παπαδάτου, τα Κατά Μάρκον Πάθη του Φ. Τσαλαχούρη και οι τρεις σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο των Μπ. Κανά, Κ. Λυγνού και Φ. Τσαλαχούρη. Από δε τους παλαιότερους, οι όπερες των Π. Καρρέρ Fior di Maria (Μαριάνθη) και Δ. Λιάλιου Johannisnacht, με τη Νύχτα Άι-Γιαννιού».
 
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», του Ωδείου Αθηνών, στις 20.30, συναυλία κουαρτέτου εγχόρδων L’ ANIMA με τους: Στέλλα Τσάνη, πρώτο βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο, δεύτερο βιολί, Ηλία Σδούκο, βιόλα, Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο.
 
Το Πρόγραμμα: Βασίλη Καλαφάτη (1869 - 1942): 2ο Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση (1906/7 - 1937) - Αντίοχου Ευαγγελάτου (1903 - 1981): Κουαρτέτο εγχόρδων σε λα ελάσσονα (1930) - Μιχάλη Γρηγορίου (1947): «Aσκήσεις ύφους ΙΙ» για κουαρτέτο εγχόρδων, έργο 102 (2015) - Ιωσήφ Παπαδάτου (1960): «Αρκαδία» για κουαρτέτο εγχόρδων, έργο 107 (2015/16).
Ας αγκαλιάσουμε όλοι την καλή μουσική, μας χρειάζεται!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.