search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33
MENU CLOSE

Διπλές εισφορές θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

22.04.2016 17:00
Έως τις 24 Ιουλίου η ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για επικούρηση και εφάπαξ - Media

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση και εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, απασχολούμενοι σε περισσότερους από έναν, εργοδότες, αφού θα καταβάλλουν πλέον διπλές εισφορές.

 

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση και εργάζονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, απασχολούμενοι σε περισσότερους από έναν, εργοδότες, αφού θα καταβάλλουν πλέον διπλές εισφορές.

Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, οι αυξήσεις στις εισφορές αναμένεται να είναι τεράστιες, αφού φαίνεται ότι θα αναγκάζονται, όσοι έχουν μπλοκάκι να πληρώνουν διπλή εισφορά για όλες τις μορφές ασφάλισης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο εισφορά υπέρ συνταξιοδότησης (20%) από εργοδότη (13,33%) και εργαζόμενο (6,67%), αλλά και εισφορά για την επικούρηση (6%), το εφάπαξ (4%) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (7%).

Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις «παράλληλης απασχόλησης», η επίμαχη διάταξη προβλέπει τα εξής: Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, με υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς ή τομείς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Μοναδική μέριμνα που εντάσσεται στο επίμαχο σχέδιο νόμου, είναι η διάταξη που ορίζει ότι για τη δεύτερη επαγγελματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, προβλέπει ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% (6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,3% σε βάρος των εργοδοτών) και για όσους το εισόδημα προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο φυσικά πρόσωπα. Στην πράξη ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να κληθούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι που πληρώνονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, να καλύψουν οι ίδιοι την αυξημένη εισφορά στο σύνολό της είτε πρόκειται για εργοδότη, είτε για εργαζόμενο. Άρα θα προκληθεί έμμεση μείωση αποδοχών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33