search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:08
MENU CLOSE

Η Independent στο «Hilton της Χίου»: «Η φυλακή μοιάζει με ξενοδοχείο 5 αστέρων μπροστά στο κέντρο κράτησης»

23.04.2016 11:22
Ανησυχητική η αυξητική τάση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα και στην Αμυγδαλέζα  - Media

Με τον ειρωνικό τίτλο «το Hilton της Χίου», γράφει για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο hot spot της Χίου δημοσίευμα της βρετανικής Independent. 

 

Με τον ειρωνικό τίτλο «το Hilton της Χίου», γράφει για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο hot spot της Χίου δημοσίευμα της βρετανικής Independent. Ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας κατάφεραν να μπουν για μία ώρα στη ΒΙΑΛ, η οποία κάνει τη φυλακή να μοιάζει με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, όπως αναφέρει μία εθελόντρια του κέντρου κράτησης.

«Σε μία κρύα αίθουσα σαν σπηλιά, που κάποτε ήταν εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, δεκάδες άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι στο γυμνό τσιμεντένιο πάτωμα, χωρίς τίποτε άλλο παρά μία λεπτή κουβέρτα να τους ζεσταίνει. Αν μπορούν να βρουν μία. Ενίοτε το φαγητό έχει ζωντανά σκουλήκια, ενώ οι άνθρωποι φορούν αυτοσχέδιες παντόφλες από κομμάτια πλαστικού και ρούχα από κουβέρτες», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με μαρτυρίες των προσφύγων που επιχείρησαν το πέρασμα από την Τουρκία για να καταλήξουν κρατούμενοι στη ΒΙΑΛ.

 «Τη νύχτα παγώνουμε, είμαστε άρρωστοι. Βήχω και έχω πρόβλημα με τον λαιμό μου, αλλά οι γιατροί δεν μας δίνουν αρκετά φάρμακα. Τα παιδιά μας κρυώνουν, πεινάνε. Δεν έχουμε κουβέρτες», λέει στον Independent η Σουμάγια Σλίμαν, μία 32χρονη από την Δαμασκό, η οποία φιλοξενείται στη Χίο μαζί με τον πεντάχρονο γιο της.

 «Είμαστε σε φυλακή αυτή τη στιγμή. Πριν από δύο νύχτες, στις πατάτες βρήκαμε σκουλήκια», προσθέτει, ενώ δηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων για τον θείο του, ο οποίος πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, εξαιτίας προβλήματος στην καρδιά.

«Εχουμε μόνο δύο γιατρούς και δουλεύουν 5-6 ώρες την ημέρα. Ερχονται στις 11 το πρωί και βλέπουν 12 ίσως 20 ανθρώπους ο καθένας. Δεν είναι αρκετό.», τονίζει.

Η Βερόνικα Εντσίνας Σάντσεζ, μία 36χρονη από το Μεξικό που δουλεύει για μία χιώτικη ομάδα εθελοντών, συμφωνεί μαζί του, χαρακτηρίζοντας απόλυτα απάνθρωπες τις συνθήκες. «Αθώα παιδιά είναι φυλακισμένα, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, χωρίς κατάλληλο φαγητό, με μηδενική υγιεινή. Οι άνθρωποι αποκαλούν την ΒΙΑΛ φυλακή, όμως η φυλακή είναι ξενοδοχείο πέντε αστέρων μπροστά σε αυτό το κέντρο κράτησης», τονίζει.

«Οι φυλακές έχουν σύστημα. Έχουν εξωτερικούς χώρους για περπάτημα και άσκηση, οι φυλακισμένοι έχουν εστιατόριο όπου τρώνε τρία γεύματα την ημέρα. Έχουν κατάλληλα μπάνια, με ζεστό νερό, πρόσβαση σε βιβλία, τους επιτρέπεται να δέχονται επισκέψεις, έχουν καθαρά ρούχα και τους αλλάζουν τα σεντόνια. Όλα αυτά, είναι πολυτέλεια στη ΒΙΑΛ», προσθέτει η εθελόντρια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:08