search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39
MENU CLOSE

Ομπάμα: «Η ιστορία θα δικαιώσει τη Μέρκελ»

24.04.2016 20:20
Bild: Ο Ομπάμα πίεζε ασφυκτικά τη Μέρκελ για διάσωση της Ελλάδας - Media

Ήταν μία γεμάτη μέρα για τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ανόβερο: εγκαίνια της Βιομηχανικής Έκθεσης, συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και προώθηση της συμφωνίας TTIP.

 

Ήταν μία γεμάτη μέρα για τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ανόβερο: εγκαίνια της Βιομηχανικής Έκθεσης, συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και προώθηση της συμφωνίας TTIP.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εικόνα ενδεικτική των μέτρων ασφαλείας έξω από το Ανάκτορο Χέρενχαουζεν του Ανοβέρου: ακριβώς στις δύο και μισή το μεσημέρι της Κυριακής οι αρχές δίνουν τη διαταγή «Freeze». Ο Μπαράκ Ομπάμα καταφθάνει, η Άνγκελα Μέρκελ θα τον υποδεχθεί, κανένας από τους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί από τη θέση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Φωτογράφοι και εικονολήπτες έχουν ήδη συμπληρώσει μισή ώρα αναμονής και αρχίζουν να νιώθουν την παγωνιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει στους τέσσερις βαθμούς. Είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία, καθώς τον Νοέμβριο γίνονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

«Της έχω εμπιστοσύνη» έλεγε ο Μπαράκ Ομπάμα για την Άνγκελα Μέρκελ πριν έρθει στο Ανόβερο. Μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο επαναλαμβάνει τα καλά λόγια, και επαυξάνει μάλιστα: «Είναι η πιο σημαντική σχέση και φιλία που είχα στη διάρκεια της θητείας μου» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος και εξηγεί ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τη «σταθερή πορεία της» και τη «συνέπειά» της. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πολιτική Μέρκελ για την προσφυγική κρίση:

«Θέλω να επαινέσω για μία ακόμη φορά τον θαρραλέο ρόλο που επωμίστηκε στη Γερμανία και στην Ευρώπη, όταν ήρθαν απελπισμένοι πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας και άλλες εστίες πολέμου. Ίσως γιατί και η ίδια ζούσε κάποτε πίσω από ένα Τείχος. Η Άνγκελα αντιλαμβάνεται πολύ καλά τον πόθο εκείνων που τους απαρνήθηκαν την ελευθερία και αναζητούν μία καλύτερη ζωή». Η ιστορία θα δικαιώσει την Μέρκελ, διακηρύσσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Ηγετικός ρόλος της Μέρκελ στην Ευρώπη

Σε όλους αυτούς τους επαίνους η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντιδρά, παρά μόνο με ένα αμυδρό χαμόγελο και εμφανή προσπάθεια να αποφύγει συναισθηματικές εξάρσεις κατά την αποχαιρετιστήρια επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Άλλωστε, επισημαίνει σε ερώτηση δημοσιογράφου, μέχρι τον Νοέμβριο έχουμε καιρό και η ίδια θα συναντήσει ακόμη πολλές φορές τον Μπαράκ Ομπάμα. Το μήνυμα της είναι απλό: σε δύσκολους καιρούς, και κυρίως σε εποχές κρίσεων όπως οι σημερινές, ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Συρία και Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Ανάκτορο Χέρενχαουζεν και η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει σύμπτωση απόψεων με την Ουάσιγκτον: η ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία πρέπει να επιτύχει, αλλά η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνει η καγκελάριος.

Σημαντική προτεραιότητα στην ατζέντα Ομπάμα-Μέρκελ αποτελεί και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Δυόμιση μήνες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία, ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο στην ευρω-ατλαντική αμυντική ομπρέλα. Μιλώντας στο Ανόβερο, ο Ομπάμα επέμεινε ότι «είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να προσπαθήσουν να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο», ο οποίος είχε διακηρυχθεί και στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουαλία το 2014, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρωθεί από τα περισσότερα κράτη-μέλη. Η καγκελάριος συμφωνεί, αλλά υπενθυμίζει και τις δυσκολίες του εγχειρήματος: «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για την άμυνα και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Οδεύουμε αργά προς τον στόχο, αλλά πραγματικά προσπαθούμε να βελτιωθούμε» ανέφερε η καγκελάριος. Μόνο τέσσερις δημοσιογράφοι κατάφεραν να θέσουν μία ερώτηση στην κοινή συνέντευξη τύπου, το «σφιχτό» πρόγραμμα δεν επέτρεπε τίποτε περισσότερο. Το βράδυ της Κυριακής Ομπάμα και Μέρκελ εγκαινίασαν τη Βιομηχανική Έκθεση του Ανοβέρου, τη μεγαλύτερη του είδους σε όλον τον κόσμο, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Συμβιβασμός για την  TTIP;

Η επίσκεψη Ομπάμα επρόκειτο να τερματιστεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά από σύντομη περιήγηση στη Βιομηχανική Έκθεση. Αλλά την τελευταία στιγμή παρατείνεται με μία ευρωπαϊκή «μίνι σύνοδο κορυφής» στο Ανόβερο, στην οποία συμμετέχουν, εκτός των Ομπάμα και Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Κύριο θέμα στο «μενού» των συζητήσεων θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το ζήτημα της Λιβύης.Είναι μία καλοδεχούμενη αφορμή για να δοθεί νέα ώθηση στις διαβουλεύσεις για την εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης-ΗΠΑ (TTIP), οι οποίες βρίσκονται πλέον σε στασιμότητα. Ομπάμα και Μέρκελ θέλουν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέσα στο 2016.

«Θα είναι καλό για τη γερμανική, αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία», δηλώνει η καγκελάριος, καθώς, όπως υποστηρίζει, η συμφωνία προσφέρει μία τεράστια ευκαιρία να ενισχυθεί η διατλαντική συνεργασία, να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι «κατανοεί» τις ανησυχίες και τους φόβους που διατυπώνουν οι πολέμιοι του ΤΤΙΡ, αλλά υποστηρίζει ότι εάν υλοποιηθεί σωστά η συμφωνία, τότε «θα δημιουργήσουμε εμείς την παγκοσμιοποίηση, δεν θα τρέχουμε απλώς πίσω της…»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39