search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:34
MENU CLOSE

Ο Τουσκ απορρίπτει τη Σύνοδο Κορυφής- Στο…τραπέζι νέο Eurogroup την επόμενη βδομάδα (Video)

27.04.2016 10:46
Τουσκ: Ενωμένη η ΕΕ πίσω από την Κύπρο - Media

Απέκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το ενδεχόμενο να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

 

Απέκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το ενδεχόμενο να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων του από τις Βρυξέλλες μαζί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε:

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup, όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάρει φωτιά οι παρασκηνιακές διεργασίες και συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τρίτη ή Τέταρτη οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποσύρει το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων.

H δήλωση για την Ελλάδα στο 3’25”

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ

Στο μεταξύ νωρίτερα ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ν. Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

«Όχι» και από τον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Der Tagesspiegel”. Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:33