search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:57
MENU CLOSE

Όσο περισσότερους φίλους έχετε τόσο πιο «ανθεκτικοί» είστε στον πόνο

28.04.2016 11:11
Σκύλοι: Γιατί θέλουν να είναι συνέχεια με ανθρώπους - Τι ρόλο παίζει η ωκυτοκίνη - Media

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο κύκλο φίλων μπορούν να αντισταθούν πιο αποτελεσματικά στον πόνο σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο κύκλο φίλων μπορούν να αντισταθούν πιο αποτελεσματικά στον πόνο σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η σύνδεση μεταξύ των δύο σχετίζεται με την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες καταπολεμούν τον πόνο που μπορεί να νοιώθει κάποιος και οι οποίες προάγουν την αίσθηση της ευτυχίας στον άνθρωπο.

«Σύμφωνα με τις έρευνες, οι ενδορφίνες είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του πόνο σε σχέση με τη μορφίνη» αναφέρει η υποψήφια διδάκτορας Κατερίνα Τζόσον, η οποία συνέγραψε την έρευνα.

Για την έρευνα οι συντάκτες του άρθρου εξέτασαν τόσο τα κοινωνικά δίκτυα όσο και τα όρια πόνου σε 101 ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών. Από κάθε συμμετέχοντα ζητήθηκε να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, αναφορικά με δυο «κατηγορίες» φίλων, σε εκείνος μου μίλαγαν μια φορά την εβδομάδα και  σε εκείνους που μίλαγαν μια φορά τον μήνα. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και το άγχος τους.

Κάθε συμμετέχοντας κλήθηκε να καθίσει οκλαδόν με την πλάτη στον τοίχο και τα γόνατά τους σε ορθή γωνία, μια απλή, αλλά άβολη άσκηση. Τους ζητήθηκε να παραμείνουν στη θέση για όσο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να αντέξουν με τους ερευνητές να πραγματοποιούν μια μέτρηση της μέσης παραγωγής ενδορφινών στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, που είχαν μεγαλύτερο αριθμό φίλων είχαν μεγαλύτερη αντοχή στο πόνο και χαμηλότερα επίπεδα στρες. 

«Όσο πιο συχνή ήταν η επαφή με τους φίλους της πρώτης κατηγορίας και όσο πιο μεγάλη ήταν η παρέα ενός ατόμου τόσο πιο μεγάλα ήταν τα όρια της αντοχής στον πόνο καθότι μπορούμε να πούμε ότι πάντα έχουμε κάποιους ανθρώπους που μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτούς» αναφέρει η έρευνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:57