search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:15
MENU CLOSE

«Δώρο» της Κομισιόν στην Τουρκία η απελευθέρωση της βίζας

04.05.2016 05:56
Γερμανικός Τύπος: Το «τουρκικό πρόβλημα» της Δύσης μόλις ξεκίνησε - Media

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ένα νόμο για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει την πειθαρχία των αξιωματούχων επιβολής του νόμου, ένα από τα τελευταία δύσκολα μέτρα για την απελευθέρωση της βίζας για τους κατοίκους της χώρας που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

 

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ένα νόμο για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει την πειθαρχία των αξιωματούχων επιβολής του νόμου, ένα από τα τελευταία δύσκολα μέτρα για την απελευθέρωση της βίζας για τους κατοίκους της χώρας που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ προσβλέπουν στην συνεργασία της Τουρκίας για την διατήρηση της συμφωνίας του Μαρτίου που έχει στόχο να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Τον περασμένο χρόνο περισσότεροι από 1 εκατ. πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Κομισιόν αναμένεται σήμερα να δηλώσει ότι η Τουρκία σε γενικές γραμμές έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας και θα ζητήσει από τα μέλη να εγκρίνουν την απόφαση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Την Δευτέρα τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες.

Η απελευθέρωση της βίζας για τα 79 εκατ. μουσουλμάνων είναι ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλά οι Βρυξέλλες πιέζουν για να διατηρηθεί η συμφωνία καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την χειρότερη μεταναστευτική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο

Ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους. “Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους πολίτες, τότε θα καταργήσουμε κι εμείς την βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στην Τουρκία, όμως εκδίδουμε τη θεώρηση εισόδου τους σ’ ένα χωριστό χαρτί. Μ’ αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα χρειάζονται βίζα”, διευκρίνισε.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει τη συγκεκριμένη απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ανεπίσημη ενημέρωση, όμως θα τοποθετηθεί μετά την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους.

Η Κομισιόν , εξήγησε, θα εισηγηθεί φιλελευθεροποίηση, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι σε σχέση με την Κύπρο, υπάρχει αριθμός κριτηρίων, όπως το θέμα της κατάργησης της βίζας για κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της υποχρέωσης για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής έναντι και της Κύπρου και της αποτελεσματικής συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας με όλα τα κράτη μέλη.

Υπενθύμισε ότι μετά την αξιολόγηση της Κομισιόν θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν είναι κάτι, κατέληξε, το οποίο θα γίνει αύριο ή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:15