search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:45
MENU CLOSE

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας για τα «προληπτικά» μέτρα κυβέρνηση και θεσμοί

04.05.2016 09:41
Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας για τα «προληπτικά» μέτρα κυβέρνηση και θεσμοί - Media

Στο Euro Working Group, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, στρέφονται τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών, καθώς η έκβασή του ενδέχεται να κρίνει αρκετά για το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

 

 

Στο Euro Working Group, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, στρέφονται τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών, καθώς η έκβασή του ενδέχεται να κρίνει αρκετά για το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και θα μετέχουν στελέχη των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να τεθούν τόσο η αρχιτεκτονική, όσο και η νομική μορφή του πακέτου των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει να συμπεριληφθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ως «εχέγγυο» για την περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018.

Εν συνεχεία, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανάληψη των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση των λεπτομερειών για τα «προληπτικά μέτρα».

Στόχος θα είναι η έκδοση ενός staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο), η οποία θα λάβει την πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σημαίνοντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία στο Μαξίμου

Ζητήματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο εξετάστηκαν στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35