search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:43
MENU CLOSE

Κομισιόν: Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και «καμπάνες» στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

04.05.2016 12:41
Κομισιόν: Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και «καμπάνες» στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες - Media

Τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται «υπερβολικές πιέσεις», καθώς και χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή υποστηρίζει πως το καινούργιο σχήμα, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, θα κάνει το Σύστημα του Δουβλίνου, πιο «διαφανές», πιο «δίκαιο» και θα ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα» του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής -εκτός κι αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα-, ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται «αυτόματα» όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος θα αρνηθεί να υποδεχτεί πρόσφυγες, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό στο εκάστοτε κράτος-μέλος, ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Τη αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους θα την αναλάβει η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Επίσης, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που κάνει ένα κράτος-μέλος για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες ,αλλά και να υπάρχουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής, προβλέπεται και η ενδυνάμωση του συστήματος Eurodac για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:43