22/01/2019 08:32:02

«Φορολογικές λύσεις υπάρχουν»

«Φορολογικές λύσεις υπάρχουν» - Media

 

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα και διαπραγματεύεται για τη αποφυγή επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων μια διαφορετική προσέγγιση στη φορολογία των επιχειρήσεων κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Κρίστιαν Χατζημηνάς.  

Μιλώντας στην 3η Διάσκεψη της Ένωσης με τίτλο «Προκλήσεις για την Ανάκαμψη» πρότεινε την εισαγωγή ενός οριακού (marginal) φόρου της τάξεως του 10%. Αποτελεί έναν φόρο μόνο για το επιπλέον παραγόμενο και δηλωθέν εισόδημα πάνω από το μέσο όρο του δηλωθέντος εισοδήματος της περιόδου 2010-2015. Σε περίπτωση μάλιστα ζημιών, λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρων των τελευταίων 3 επικερδέστερων ετών.

Ο νέος αυτός φόρος έχει μια εντελώς διαφορετική λογική και κυρίως διαφορετικό αποτέλεσμα από την πεπατημένη φορολόγηση που όλοι διαπιστώνουν πως λειτουργεί υφεσιακά. Ο προτεινόμενος φόρος εστιάζει στο επιπλέον κέρδος των επιχειρήσεων, τις ενθαρρύνει και να αναπτυχθούν, αλλά και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ουσιαστικό κίνητρό για επιπλέον επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ένα σημαντικό ζητούμενο για την οικονομία αυτή την περίοδο. Παράλληλα όμως η ρύθμιση αυτή μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για αύξηση του δηλωθέντος (και συνεπώς φορολογούμενου) εισοδήματος, γεγονός που θα αναμένεται να γίνει ενθέρμως αποδεκτό και από τους Θεσμούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημηνάς, η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται παραπάνω φόρους, αλλά μια νέα φορολογική φιλοσοφία. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται σημαντικό κίνητρο επενδύσεων και ανάπτυξης χωρίς κανένα κίνδυνο απώλειας υφιστάμενων και προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων. Επίσης μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της παραοικονομίας.

Σε μια περίοδο που οι παραδοσιακές φορολογικές λύσεις έχουν δοκιμαστεί, είναι σαφές ότι έχει έρθει η ώρα για μια – νέους είδους- φορολογία που θα στηρίζει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και δεν θα προκαλεί ύφεση.  

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.