search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:32
MENU CLOSE

Αλμοδόβαρ, Τζάρμους, Νταρντέν και Φαραντί ολοταχώς για Χρυσό Φοίνικα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1915
05-05-2016
06.05.2016 03:00
pod_0505_035_cmyk.jpg

Μεγάλοι σύγχρονοι δημιουργοί, βετεράνοι και ανερχόμενοι, αφρόκρεμα ηθοποιών, νέες κινηματογραφικές τάσεις, αγοροπωλησία ταινιών, παπαράτσι, λάμψη και στρας πάνω στο διασημότερο κόκκινο χαλί της έβδομης τέχνης…

 
Μεγάλοι σύγχρονοι δημιουργοί, βετεράνοι και ανερχόμενοι, αφρόκρεμα ηθοποιών, νέες κινηματογραφικές τάσεις, αγοροπωλησία ταινιών, παπαράτσι, λάμψη και στρας πάνω στο διασημότερο κόκκινο χαλί της έβδομης τέχνης… Και κάπως έτσι, συνοψίζεται το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη, αυτό των Καννών. Η φετινή, 69η, διοργάνωση (11 έως 22 Μαΐου) μας δίνει το στίγμα της ήδη από την αφίσα, που είναι ένας φόρος τιμής στο σινεμά υψηλού επιπέδου, μια υπόκλιση στην κλασική ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Περιφρόνηση». Αλλά επειδή το φεστιβάλ είναι, ως συνήθως, μια μείξη τέχνης και σόου, σπουδαίων auteurs και star system, κρατήστε μερικά ονόματα που θα τρελάνουν φέτος τους φωτογράφους στο κόκκινο χαλί. Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν (χωρίς, όμως, να είναι πλέον ζευγάρι), Χαβιέ Μπαρδέμ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Κρίστεν Στιούαρτ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζούλια Ρόμπερτς.
 
Ο σκηνοθέτης των ρεκόρ σηκώνει αυλαία
Η έναρξη πάντως του 69ου φεστιβάλ επιβεβαιώνει τη ρήση «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται». Η πρεμιέρα θα γίνει με το «Café Society» του Γούντι Άλεν, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Τζέσε Άιζενμπεργκ, Κρίστεν Στιούαρτ, Μπλέικ Λάιβλι κ.ά. Με φόντο τη Νέα Υόρκη του 1935, ένα μέλος μιας εβραϊκής οικογένειας πηγαίνει στο Χόλιγουντ για να γίνει κινηματογραφικός ατζέντης. Είναι η τρίτη φορά που ταινία του φοβερού Αμερικανού δημιουργού ανοίγει το φεστιβάλ, ενώ δεκατέσσερις ταινίες του έχουν συνολικά προβληθεί στη… Μέκκα των φεστιβάλ. 
 
Και προτού περάσουμε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και στις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα, ας σταθούμε σε μια ειδική προβολή που θα φέρει στην Κρουαζέτ τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Θα προβληθεί το δράμα «Hands of stone» με ήρωα τον πυγμάχο από τον Παναμά Ρόμπερτ Ντουράν. Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση του με τον προπονητή του, Ρέι Αρσέλ (αυτόν υποδύεται ο Ντε Νίρο), που τον βοήθησε να κατακτήσει πολλούς τίτλους τις δεκαετίες ’70 και ’80. Άλλες προβολές εκτός συναγωνισμού περιλαμβάνουν τη νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The BFG», το «Money monster» της Τζόντι Φόστερ, με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τη Τζούλια Ρόμπερτς, και το «The nice guys» του Σέιν Μπλακ, με Ράσελ Κρόου και Ράιαν Γκόσλινγκ. Στις ειδικές προβολές ανήκει η ταινία «Η τελευταία παραλία» που συν-σκηνοθέτησαν οι Θάνος Αναστόπουλος και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν.
 
Ταινίες για Χρυσό Φοίνικα
Δύσκολη δουλειά θα έχει ο φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Τζορτζ Μίλερ, και τα υπόλοιπα μέλη, που είναι οι Λάζλο Νέμες, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Κίρστεν Ντανστ, Βανέσα Παραντί, Μαντς Μίκελσεν, Αρνό Ντεπλεσάν, Βαλέρια Γκολίνο, Καταγιούν Σάαμπι. Είκοσι ταινίες θα κονταροχτυπηθούν για την ύψιστη διάκριση, τον Χρυσό Φοίνικα. Βρίσκουμε τόσο δημιουργούς – σταρ, όπως Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζιμ Τζάρμους, Σον Πεν, όσο και στιβαρές υπογραφές, όπως των αδερφών Νταρντέν, που έχουν κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα. Το «Julieta» του Αλμοδόβαρ είναι ένα γυναικείο μελόδραμα – είδος που ο Ισπανός καλλιτέχνης παίζει στα δάχτυλα. Το όνομα του Τζιμ Τζάρμους είναι πλέον συνώνυμο με το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά. Στο «Paterson» παρακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού που βλέπει τη ζωή του μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας να αλλάζει. Σε καταφύγια προσφύγων στο Σουδάν μας μεταφέρει ο Σον Πεν με το πολιτικό δράμα «The last face» και πρωταγωνιστές τους Σαρλίζ Θερόν, Χαβιέ Μπαρδέμ, Αντέλ Εξαρχόπουλος. Το «Elle» του Πολ Βερχόφεν έχει πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ. 
 
Το «Άγνωστο κορίτσι» – με υπογραφή Νταρντέν – είναι η ιστορία ενός γιατρού που προσπαθεί να μάθει γιατί ένα κορίτσι αρνήθηκε ιατρική βοήθεια και πέθανε. Επίσης, θαμώνας του φεστιβάλ και ο Βρετανός Κεν Λόουτς, που φέτος διαγωνίζεται με το «I, Daniel Blake». Η άλλη βρετανική συμμετοχή είναι το road movie «American honey» της Αντρέα Άρνολντ. Τον διαφυλετικό έρωτα έχει θέμα η νέα ταινία του Τζεφ Νίκολς, το κοινωνικό δράμα «Loving».
 
«Μέχρι το τέλος του κόσμου» λέγεται η νέα ταινία του Ξαβιέ Ντολάν με τη Λέα Σεντού. Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, που απογειώθηκε στις Κάννες με το «Drive», αλλά απογοήτευσε με το «Only God forgives», επιστρέφει με το «The neon demon». Βικτωριανές λεσβίες είναι οι ηρωίδες του Κορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ στο «Handmaiden». Ο εξαιρετικός Ιρανός σκηνοθέτης του «Ένας χωρισμός», Ασγκάρ Φαραντίν, έρχεται με τη νέα του ταινία «The Salesman». 
 
Η Γαλλία εκπροσωπείται από τον Ολιβιέ Ασαγιάς («Personal shopper»), τον Μπρουνό Ντιμόν («Ma loute»), τον Αλέν Γκιροντί («Rester vertical») και τη Νικόλ Γκαρσιά («Mal de pierres»). Ενώ η Ρουμανία δίνει το «παρών» με δύο ταινίες, «Sierra Nevada» του Κρίστιαν Πίου και «Bacalaureat» του Κρίστιαν Μουντζίου. Την εικοσάδα συμπληρώνουν οι ταινίες «Toni Erdemann» του Μάρεν Άντε (Γερμανία), «Aquarius» του Κλέμπερ Φίλο Μεντόντσα (Βραζιλία) «Μa ’Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα (Φιλιππίνες).
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:32