search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Τρέχει και δεν φτάνει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1915
05-05-2016
06.05.2016 03:00
pod_0505_030_cmyk.jpg

Αγώνας χωρίς τέλος προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές

 

Αγώνας χωρίς τέλος προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές

Σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς τέρμα τρέχει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Ο λόγος για τα νέα οδυνηρά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, στα οποία έρχονται να προστεθούν το τιμωρητικό «προληπτικό» πακέτο μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ και ό,τι βάλει ακόμη ο νους τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο της αιχμαλωσίας της χώρας από τους δανειστές.
 
Κι αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα βροντοφωνάζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όπως διαμηνύει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.
 
«Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση», είπε ο Πιτέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EuroActiv.com.
 
Οι δηλώσεις του Τζιάνι Πιτέλα, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, μπορεί να έγιναν στο πλαίσιο της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δίνουν, όμως, το στίγμα των πραγματικών διαθέσεων του κουαρτέτου.
 
Το ζητούμενο για τους δανειστές είναι η χώρα να ελέγχεται, να ελέγχονται οι βασικές της υποδομές, να μην έχει δικαίωμα αντίρρησης στις απαιτήσεις και να γνωρίζει ότι ακόμα και η παραμικρή αντίρρηση θα έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος. 
 
Αναδιπλώσεις…
Τα πράγματα είναι φανερό ότι πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο… Η κυβέρνηση πέρασε το Πάσχα αναζητώντας έναν εύσχημο τρόπο αναδίπλωσης που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο με το έκτακτο Εurogroup στις 9 Μαΐου, ώστε να εκτονωθεί έγκαιρα η πίεση που ασκεί το νέο αδιέξοδο στην αξιολόγηση.
 
Έγινε δηλαδή αυτό που φοβόταν ο Τσακαλώτος, η επιδιωκόμενη συμφωνία μεταφέρθηκε de facto τον Μάιο και οι δόσεις για τον Ιούνιο.
 
Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στα γραφεία τους, «όπου θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις Αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που βγήκε μετά την αναχώρησή τους, με την Κομισιόν να ξεκαθαρίζει ότι το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. είναι αναγκαίο. 
 
Το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ έχει σχεδόν κλείσει και απομένει να προσδιοριστεί πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο για να θεωρηθεί ότι έχουμε συμφωνία για το περιεχόμενό του. Στο σημείο αυτό οι θεσμοί ζητούν να είναι συγκεκριμένες και αυτοματοποιημένες οι περικοπές δαπανών, ώστε να μην αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων. 
 
Προφανώς φοβούνται ότι η κυβέρνηση, αν σημειωθούν αποκλίσεις και έχει δικαίωμα εξαιρέσεων, θα επικαλεστεί αμφίβολης εισπραξιμότητας μέτρα, ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος των περικοπών στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Ε.Ε. στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο επιφορτίστηκε να εντοπίσει ποιες θα είναι οι δαπάνες που θα περικόπτονται.
 
Αν δεν ευοδωθούν οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν από την αξίωσή τους να ψηφιστεί άμεσα η λίστα διορθωτικών μέτρων 3,6 δισ. έως το 2018, η διαπραγμάτευση οδηγείται σε δύο ενδεχόμενα: στη λήψη ενός θηριώδους πακέτου μέτρων 9-10 δισ. ευρώ που θα πλήξει άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ή σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας και εκλογές, όπως φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει στους δανειστές ο Τσακαλώτος.
 
Νέα χαράτσια
Πάντως, αν υπάρξει κυβερνητική υποχώρηση αναμένονται χαράτσια έως και 300 ευρώ τον χρόνο για εργαζόμενους και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές από 585 έως και 795 ευρώ (οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι).
 
Πρόκειται για την πρόταση που φέρνει μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 στα 8.182 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα και στα 8.637 ευρώ για τους μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο. Ουσιαστικά, με τη νέα αυτή υποχώρηση, η κυβέρνηση ξεχνά την «κόκκινη γραμμή» για «αφορολόγητο άνω των 9.000 ευρώ», καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα πλέον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.182 ευρώ θα πληρώνουν φόρο, όπως είχαν απαιτήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών με τα προσχέδια του κειμένου του νέου μνημονίου, τα οποία είχαν στείλει μέσω e-mail στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πριν από περίπου δύο εβδομάδες. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζήτησε να περιληφθούν στο πακέτο:
◆ Μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια.
◆ Μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο ακόμη και με απολύσεις.
◆ Πάγωμα όλων των προσλήψεων.
◆ Οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων.
◆ Οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχεται, όμως, και περιορισμένες παρεμβάσεις στη φορολογία για να καλυφθεί ο λογαριασμός των εφεδρικών μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα φορολογικά μέτρα που δέχονται να περιληφθούν είναι μόνο η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
 
Με την αυτόματη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος από το 2017, ενισχύοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, το ΔΝΤ φέρεται να έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
 
Η κυβέρνηση ακόμη πιέζεται να επιβάλει φόρο σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν κάθε μήνα μισθούς της τάξεως των 585 έως 682 ευρώ και δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις ή βαρύνονται με ένα παιδί, καθώς επίσης και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους χωρίς παιδιά ή με ένα παιδί που λαμβάνουν μηνιαίως από 682 έως 795 ευρώ. 
 
Στη μέγγενη 
Έτσι η νέα πρόταση που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι για να επέλθει η συμφωνία θέλει: 
α) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.182 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 300 ευρώ τον χρόνο! 
β) Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 18.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ τον χρόνο. 
γ) Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσιες αποδοχές πάνω από 18.000 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις με επιπλέον φόρο εισοδήματος από 80 έως 400 ευρώ τον χρόνο. 
δ) Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 και μέχρι 54.000 ευρώ θα ωφεληθούν με μειώσεις από 20 έως και 580 ευρώ τον χρόνο στον φόρο εισοδήματος. 
ε) Οι μισθωτοί με ετήσιες αποδοχές άνω των 54.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ετήσιο φόρο εισοδήματος που θα είναι μεγαλύτερες όσο υψηλότερο των 54.000 ευρώ είναι το ετήσιο εισόδημα. 
Με βάση τη νέα κυβερνητική πρόταση, η ετήσια έκπτωση φόρου, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 2.100 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μειώνεται:
◆ Στα 1.800 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα.
◆ Στα 1.900 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 1 προστατευόμενο τέκνο.
◆ Στα 2.000 ευρώ (όπως ήδη προβλέπει το κατατεθέν στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο) για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με δύο ή περισσότερα τέκνα. 
Έτσι, το αφορολόγητο όριο, το οποίο προκύπτει έμμεσα, με την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου από τον φόρο που αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.182 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 8.637 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα. Οι νέες αυτές αλλαγές αναμένεται να ενσωματωθούν στο κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή. 
 
Ανηφορική… κλίμακα
Πιο αναλυτικά, με τα νεότερα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται τα εξής: Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων: Θα εφαρμόζεται μία φορολογική κλίμακα ίδια και ενιαία για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δηλαδή όλα τα εισοδήματα από αυτές τις πηγές θα πάψουν να φορολογούνται αυτοτελώς, με ξεχωριστές κλίμακες, και θα φορολογούνται αθροιστικά με μια ενιαία κλίμακα.
 
Στη νέα αυτή κλίμακα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται στο 22% και θα επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 37%. 
 
Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%. Ειδικά για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες θα προβλέπεται έκπτωση φόρου: 
 
◆ Ίση με τον φόρο που αναλογεί, για φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.090 ευρώ. 
◆ Ίση με τον φόρο που αναλογεί για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα μέχρι 8.637 ευρώ. 
◆ Ίση με τον φόρο που αναλογεί για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα μέχρι 8.182 ευρώ. 
◆ 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα από 9.091 έως 20.000 ευρώ. 
 
Για όσους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, η έκπτωση θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 20.000 ευρώ τμήματος του ετησίου εισοδήματος – 1.900 ευρώ για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα από 8.637 έως 19.000 ευρώ. Για όσους φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 19.000 ευρώ, η έκπτωση θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 19.000 ευρώ τμήματος του ετησίου εισοδήματος – 1.800 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα από 8.182 έως 18.000 ευρώ. Για όσους φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ, η έκπτωση θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 18.000 ευρώ τμήματος του ετήσιου εισοδήματος. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07