search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:15
MENU CLOSE

Κάλπες; Α πα πα πα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1915
05-05-2016
06.05.2016 03:00
pod_0505_006_cmyk.jpg

Η αξιολόγηση προβληματίζει την κυβέρνηση και όχι η διεύρυνση ή οι εκλογές

 
Η αξιολόγηση προβληματίζει την κυβέρνηση και όχι η διεύρυνση ή οι εκλογές
 
Στο προηγούμενο φύλλο του «Π» είδαμε τις «πονηρές» διαθέσεις μερίδας των δανειστών – με προεξάρχον το ΔΝΤ – για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που θα έχουν τη μορφή είτε μιας κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής» από την τρέχουσα Βουλή είτε των εκλογών, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχήμα αρεστό σε αυτούς από την επόμενη Βουλή.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να σπρώχνουν όσοι εκ των δανειστών, σε κάθε νέο γύρο επαφών, ανασύρουν ένα ακόμη θέμα που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Με τις πολύ μικρότερες δυνάμεις τους ευνοούν αυτά τα σενάρια και εγχώρια μιντιακά μαγαζιά, όμως ο δικός τους ρόλος είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά αδύναμος.
 
Πόσο πιθανό είναι όμως να πάμε σε νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή ή σε νέα κάλπη; Στην πραγματικότητα και τα δύο αυτά ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται μακρινά.
 
Οι δημοσκοπήσεις
Μια νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή έχει καταστεί πλέον αδύνατη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το «τάιμινγκ» για ένα ευρύτερο σχήμα όχι μόνο επιλέγοντας ως εταίρο τους ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και αφήνοντας τον καιρό να περάσει και τη Ν.Δ. να τον προσπεράσει στις δημοσκοπήσεις ύστερα από την εκλογή νέου προέδρου. Τώρα, με τη Ν.Δ. κάμποσες μονάδες μπροστά, αλλά και με μια τεράστια διαφορά υπέρ της στην παράσταση νίκης, κανένας από τους «μικρούς» δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με τη νυν κυβέρνηση δίνοντας κατ’ ουσίαν «χείρα βοηθείας».
 
1 Η Ν.Δ. σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε συσκευασία. Επιπλέον πιστεύει και εύχεται ότι τελικά, ακόμη και αν τα πράγματα φτάσουν στο «αμήν», η αξιολόγηση θα κλείσει, η κυβέρνηση θα χρεωθεί ένα δυσβάστακτο πολιτικό κόστος και η Ν.Δ. θα βρει τον χρόνο να ανασυγκροτηθεί η ίδια ροκανίζοντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το αίτημα για εκλογές είναι ιδιαίτερα βολικό τόσο στο ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού – το οποίο δείχνει ότι υπολογίζει πολύ σοβαρά – όσο και διότι τα προβλήματα εσωτερικής συνοχής συγκαλύπτονται καλύτερα με την προοπτική της εξουσίας.
 
2 Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα γνωστά του εσωτερικά προβλήματα, έχει να αντιμετωπίσει και τη σοβαρή εκκρεμότητα της συζήτησης με το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ακόμη και η υποψία περί στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ θα έκλεινε οριστικά κάθε συζήτηση για ένα νέο εγχείρημα. Έτσι προτιμά να δραπετεύει από κάθε πιθανή συζήτηση περί συμμετοχής σε νέο κυβερνητικό σχήμα μέσω της «οικουμενικής», η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει σοβαρές πιθανότητες συγκρότησης.
 
Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει κανέναν λόγο να αποξενώσει τους πρώην ψηφοφόρους της που πλέον ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό επιλέγει προσεκτικά τον αντιπολιτευτικό τόνο και την κλιμάκωσή του. Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν σχετικά σύντομα, το ΠΑΣΟΚ θα θέλει να διεκδικήσει την επιστροφή ενός μέρους από τους παλαιούς ψηφοφόρους του.
 
3 Το Ποτάμι, σε κατάσταση σχεδόν… τριχασμού και εμφανιζόμενο κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, βολοδέρνει μεταξύ διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, αυτονομίας και συγκλίσεων με τη μητσοτακική Ν.Δ. προκαλώντας απέραντη σύγχυση. Καθώς, λοιπόν, η μοναδική λογική επιδίωξη του Ποταμιού είναι να βρεθεί κάτω από μια πολιτική «ομπρέλα» με αναφορά στο «Ναι» του δημοψηφίσματος του 2015, κάθε συζήτηση περί συμμετοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απλώς θα του έδινε το τελειωτικό χτύπημα.
 
4 Η Ένωση Κεντρώων δεν θεωρείται σοβαρός συνομιλητής από κανέναν εκ των δύο μεγάλων. Ως εκ τούτου, στην προσπάθειά της να ξαναμπεί στη Βουλή, βαράει και αυτή τον ταμπουρά της οικουμενικής προσπαθώντας να πουλήσει υπευθυνότητα στον κεντρώο χώρο, ο οποίος ελάχιστα ενδιαφέρεται για το ιδεολογικό πρόσημο της εκάστοτε κυβέρνησης και απλώς προτιμά τα σχήματα που «κάνουν τη δουλειά».
 
Τα πραγματικά μέτωπα
Με άλλα λόγια, οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πλαίσιο απαγορευτικό για κυβερνητική διεύρυνση. Επομένως οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Πόσο εύκολο είναι όμως να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές;
 
1 Είναι αδύνατον με την αξιολόγηση ανοιχτή. Αν η χώρα μπει σε περιπέτεια υψηλού ρίσκου, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
2 Δεν υπάρχει λόγος εκλογών, αφού η συμφωνία θα έχει κλείσει. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του λόγω των μέτρων ύψους 9 δισ., αφετέρου θα αρχίσει η προσπάθεια δημιουργίας θετικών ειδήσεων τόσο στο ζήτημα του χρέους όσο και στην ποσοτική χαλάρωση, το πακέτο Γιούνκερ κ.λπ.
 
3 Σε κάθε περίπτωση θα έχει κλείσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών εκκρεμοτήτων και πλέον τα κυβερνητικά στοιχήματα θα μετατεθούν σε θέματα καθημερινότητας, διαπλοκής και στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
 
Αν μάλιστα λειτουργήσει καλύτερα η ευρωτουρκική συμφωνία για τον περιορισμό της εισόδου μεταναστών και προσφύγων και συνεχιστεί η σχεδόν μηδενική ροή που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, τότε ένα μεγάλο μέρος τής πολύ κακής εικόνας των τελευταίων μηνών θα βγει από τα πρωτοσέλιδα και τις πρώτες ειδήσεις των καναλιών.
 
Στην πραγματικότητα αυτός είναι ο μόνος δρόμος στον οποίο μπορεί να επενδύσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ίδιας. Οι προχθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη και ένας γερός ανασχηματισμός προφανώς αποτελούν ένα πολιτικό έδαφος πολύ πιο σταθερό από την κινούμενη άμμο μιας εκλογικής αναμέτρησης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:14