search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:37
MENU CLOSE

Στόχος του Eurogroup η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

06.05.2016 10:00
Στόχος του Eurogroup η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Media

Τον «πήχη» για την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα βάζει το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

 

Τον «πήχη» για την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα βάζει το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Όπως αναφέρει η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για το έκτακτο πακέτο. Όπως είναι γνωστό αυτό αποτελεί σε αυτή τη φάση το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς η Ελλάδα επιδιώκει ένα αυτόματο μηχανισμό περικοπών και το ΔΝΤ συγκεκριμένα και ψηφισμένα εκ των προτέρων μέτρα.

Ταυτόχρονά όμως στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του χρέους. Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Επ’ αυτού ο «πήχης» που βάζει ο Γερούν Ντάισελμπουμ είναι «να ληφθεί πολιτική συμφωνία».

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr η ελληνική πλευρά ζητά γραπτή δέσμευση από τους δανειστές ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και αυτό έχει αρχίσει ήδη να συζητείται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει επιφορτιστεί να καταφέρει να μαζέψει την αναγκαία υποστήριξη από τα κράτη-μέλη μέχρι τη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις και οι μυστικές επαφές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η ηγεσία της Κομισιόν όσο και της ΕΕ θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία περιπλέκουν πολύ την κατάσταση.
Σύμφωνα πάντως με την πρώτη διερευνητική προσπάθεια του κ. Ντάισελμπλουμ, κάποιες χώρες-μέλη αντιτίθενται στην ελληνική απαίτηση, παρά το γεγονός ότι τόσο η Κομισιόν όσο και μερίδα ηγετών της ΕΕ το θεωρούν ως υποχρέωση της Ευρώπης να συζητήσει για το χρέος δεδομένου ότι υπάρχει η σχετική δέσμευση.

Αναλυτικά η ατζέντα του Eurogroup:

Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται (state of play) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση,περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.

To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθείπολιτική συμφωνία.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ης Απριλίου στο Αμστερνταμ Θεσμοί και ελληνικές αρχές συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το πακέτο πολιτικής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: euro2day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:37