search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:05
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος για την απεργία: Ο Τσίπρας μετράει τις δυνάμεις του

06.05.2016 15:06
Γερμανικός Τύπος για την απεργία: Ο Τσίπρας μετράει τις δυνάμεις του - Media

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα είναι θέμα στα γερμανικά μέσα ΜΜΕ. Εκτός από την Ελλάδα στα σχόλια αναφέρεται η εύσχημη αποπομπή του Νταβούτογλου και οι επιπτώσεις στην ΕΕ, η οποία σχολιάζεται αρνητικά.

 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα είναι θέμα στα γερμανικά μέσα ΜΜΕ. Εκτός από την Ελλάδα στα σχόλια αναφέρεται η εύσχημη αποπομπή του Νταβούτογλου και οι επιπτώσεις στην ΕΕ, η οποία σχολιάζεται αρνητικά.

H αιφνιδιαστική εξαγγελία των μεγάλων συνδικάτων για απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην επίσπευση κατάθεσης και ψήφισης στη Βουλή, αυτό το Σαββατοκύριακο, του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτυπώνεται σε όλες τις διαδικτυακές σελίδες μεγάλων και μικρών γερμανικών εφημερίδων.

 

«Μόνο ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει πρόγραμμα»

«Στασιμότητα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην Süddeutsche Zeitung. «Οι διαμαρτυρίες απευθύνονται στους διεθνείς δανειστές και στις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, όπως ανέφεραν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (…) σε απεργία καταβαίνουν και οι ναυτικοί, κανένα φέρυ-μποτ δεν πρόκειται να διασχίσει το Αιγαίο. Νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο θα παραμείνουν για 4 μέρες αποκομμένα από τον έξω κόσμο. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν σχολεία, υπουργεία και άλλοι τομείς του δημοσίου».

Εικόνα των απεργιακών κινητοποιήσεων δίνει και το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. «Εκτεταμένες απεργίες των συνδικάτων παραλύουν τη χώρα (…) Ακόμα και οι δημοσιογράφοι απεργούν. Μόνο ένας ραδιοφωνικός σταθμός (σσ ο Σκάι) μεταδίδει πρόγραμμα εκ των ενόντων για να ενημερώσει το κοινό για τις απεργίες και τις μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει ο συντάκτης.

«Ο Τσίπρας αναμέτρα τις δυνάμεις του». Με αυτόν τον τίτλο το Focus ενημερώνει τους αναγνώστες τους διαδικτυακά για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. «Η χώρα θα βρίσκεται για πολλές ημέρες σε απεργιακό πυρετό (…) Για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, σχεδιάζονται διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις (…) Αντίθετα, οι πτήσεις γίνονται κανονικά, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Αθηνών, ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα». 

 

«Η ΕΕ θα εξαρτάται από τον Ερντογάν»

Η εύσχημη αποπομπή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, από το αξίωμά του, που προκάλεσε ένα μικρό σεισμό κυρίως εκτός της χώρας, αποκαλύπτει πλέον και έμπρακτα ποιος είναι ο ισχυρός σε αυτήν τη χώρα πέρα από νόμους και συντάγματα. «Ειδικά την ημέρα του μεγάλου πολιτικού του θριάμβου, με την σύσταση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της βίζας, ο Ερντογάν τον αποκαθήλωσε εν ριπή οφθαλμού» παρατηρεί η Rundschau της Φραγκφούρτης. «Παρά το ό,τι το Σύνταγμα θέτει αυστηρούς περιορισμούς στον πρόεδρο, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν καθορίζει την πολιτική ατζέντα. Το δίδαγμα για την Ευρώπη είναι ότι στην Τουρκία ένας έχει το πρόσταγμα ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο συνομιλητής του».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει τις επιπτώσεις που θα έχει στη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για την επιστροφή των προσφύγων, η αλλαγή στην κορυφή της κυβέρνησης, ως εξής: «Για το μέλλον αυτής της συμφωνίας σημαίνει ότι η υλοποίησή της θα εξαρτάται πλέον από τις ορέξεις του προέδρου Ερντογάν. Αυτό ισχύει εξάλλου και για ολόκληρη την Τουρκία, που οδεύει συνεχώς προς μια αυταρχική διακυβέρνηση».

Για τη γερμανόφωνη αυστριακή die Presse, ο Ερντογάν δεν χρειάζεται πλέον το προσωπείο του Νταβούτογλου. «Σε σύγκριση με τον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου ήταν εκείνος με το φιλικό πρόσωπο και με καλές επαφές στις Βρυξέλλες. Για ένα πράγμα όμως δεν ήταν διαθέσιμος, για τις φαντασιώσεις του ΄σουλτάνου΄ για την εξουσία σε σχέση με το προεδρικό σύστημα. Και επειδή ο Ερντογάν δεν καταβάλει καμιά προσπάθεια για να κρύψει τον αυταρχισμό του, η ΄έξοδος΄του Νταβούτογλου ήταν δεδομένη. Το ότι μελλοντικά ένας ασπόνδυλος πρωθυπουργός θα τον βλάψει περισσότερο παρά θα τον ωφελήσει, είναι κάτι που λείπει από την παγκόσμια θεώρηση των πραγμάτων του τούρκου προέδρου».

 

Πηγή: dw.de 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:04