search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:10
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο το ασφαλιστικό – Η ΝΔ ταυτίζεται με τους δανειστές

06.05.2016 13:43
Τσίπρας: Κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο το ασφαλιστικό – Η ΝΔ ταυτίζεται με τους δανειστές - Media

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο (ένα κόμη) Eurogroup  της Δευτέρας.

 

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο (ένα κόμη) Eurogroup  της Δευτέρας.

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων: στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη διαπλοκή, αλλά και τα κόμματα της κεντροαριστεράς που όπως είπε δεν εξαιρούνται της κριτικής.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με το σκληρό κομμάτι των δανειστών. Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιριία να διαχωριστεί από τη διαπλοκή με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως φερέφωνο όσων λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα περάσει το δύσκολο κάβο, ζητούν εκλογές για να μην χάσουν τα κεκτημένα τους.

Επίσης, άσκησε κριτική στα κόμματα της κεντροαριστεράς, τα οποία όπως είπε σαν φερέφωνα της ΝΔ και των ακραίων κύκλων των δανειστών επιτίθενται στην κυβέρνηση την ώρα που η πολιτική οικογένειά τους στην Ευρώπη βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά. Επικαλέστηκε τον επικαεφαλήτς της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος όπως είπε αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στις προσπάθειες της κυβέρνησης, και μίλησε για «φάρο αντίστασης» στα σχέδια του οικονομικού φιλελευθερισμού που εξυφαίνεται στην Ευρώπη.

«Φιλόδοξη» και «ριζοσπαστική» μεταρρύθμιση

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν μονόδρομος  είτε υπήρχε η συμφωνία είτε όχι και την χαρακτήρισε «φιλόδοξη» διότι όπως είπε ξαναφέρνει στις ράγες της βιωσιμότητας το ασφαλιστικό αλλά και ριζοσπαστικοί διότι θεσμοθετεί ενιαίους κανόνες ασφάλισης για όλους.

Υποστήριξε ότι αυτή η μεταρρύθμιση ψηφίζεται χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να μετριαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, προστατεύοντας έτσι 2.100.000 συνταξιούχους, με σύνταξη αθροιστικά έως 1.300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες υποστήριξε ότι ο συνδυασμός των ρυθμίσεων ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου είναι ευνοϊκός και πως ο αγροτικός κόσμος σε ποσοστό 90% δεν θα υποστεί επιβαρύνσεις.

Ο πρωθυπουργός εξήρε και τη ρύθμιση για την εθνική σύνταξη που όπως είπε εξασφαλίζει γεράματα αξιοπρέπειας στους ηλικιωμένους αγρότες οι οποίοι διαφορετικά θα έπαιρναν σε μερικά χρόνια μόνο τα ανταποδοτικά, δηλαδή περίπου 200 ευρώ ενώ τώρα θα παίρνουν περί τα 600 (εθνική σύνταξη και τα ανταποδοτικά).

Επίσης ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προστατεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες, αφού όπως είπε με εισόδημα ως τα 12000 ευρώ (που είναι η πλειοψηφία για τους νέους επιστήμονες, σημείωσε) θαπληρώνουν χαμηλότερες εισφορές.

«Αναγνωρίζω, είπε, «ότι δεν είναι για όλους ευνοϊκή η μεταρρύθμιση. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση, αυτοί που μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Η διαφορά είπε της μεταρρύθμισης αυτής τη κυβέρνησης είναι ότι έχει ως κριτήριο της βιωσιμότητα και ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπονόμευαν με τις επιλογές τους ακριβώς αυτά τα στοιχεία.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει τις θέσεις της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση(κόψιμο επικουρικών, ιδιωτικό πυλώνα ασφάλισης, στήριξη ΟΓΑ από τις επιδοτήσεις), λέγοντας ότι είναι θέσεις που συχνά ακούει από το σκληρό κομμάτι των δανειστών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το φορολογικό ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης και πολιτική της βούληση ήταν η στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε 4 μύθους που όπως είπε καλλιεργεί η ΝΔ και αναπαράγει το μιντιακό κατεστημένο

–Μύθος 1ος : (βασική γραμμή ΝΔ) ότι «οι διαπραγματεύσεις κατέστρεψαν την οικονομία». Οι  αριθμοί είναι αμείλικτοι είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χάρη σε συγκεκριμένες προσπάθειες πέτυχε υπεραπόδοση κατά 1% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο, καθώς από πρόβλεψη για έλλειμμα 0,25% είχαμε πλεόνοσμα 0,7% συμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. To πλεόνασμα 1% αποτελεί, είπε, εξοικονόμηση 1,7δις ευρώ τα οποία η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε δράσεις κατά της ανεργίας κλπ.

Μύθος 2ος :«Οι εκλογές διέκοψαν το ‘’success story’’ του Σαμαρά». Όμως ο Σαμαράς έπεσε 1,5% έξω από το στόχο του 2014 είπε ο πρωθυπουργός και τους στόχους για τα πλεονάσματα 4,5%  δεν θα τους έπιανε ποτέ.

Μύθος 3ος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Είναι πραγματικά εξοργιστικό είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διότι εκτός από ψεύδος, καθώς εμφανίζονται μειωμένοι οι δείκτες της ανεργίας κατά 1,5 % είναι και πρόκληση να μιλούν αυτοί που την πήγαν από το 12% στα 26%.

Μύθος 4ος:. Η ΝΔ έλεγε ότι  η διαπραγμάτευση του 2015 θα επέφερε ύφεση 7%. Δε θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο καθώς η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% και σύμφωνα με την Eurostat  η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη το β εξάμηνο του 2016.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:09