search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μηνύματα αισιοδοξίας για την αξιολόγηση και την επόμενη μέρα στο παρά πέντε της ψηφοφορίας

08.05.2016 21:58
Τσίπρας: Μηνύματα αισιοδοξίας για την αξιολόγηση και την επόμενη μέρα στο παρά πέντε της ψηφοφορίας - Media

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση περνά τον κάβο της αξιολόγησης αλλά μετά ακολουθούν καλύτερες μέρες επιχείρησε να μεταδώσει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή λίγο πριν την έναρξη της δύσκολης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό – φορολογικό το οποίο υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της πενηντάλεπτης τοποθέτησής του, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι θα πληρώσουν αυτοί που μπορούν και ως η κυβέρνηση απέτρεψε τις ονομαστικές περικοπές κύριων συντάξεων.

 

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση περνά τον κάβο της αξιολόγησης αλλά μετά ακολουθούν καλύτερες μέρες επιχείρησε να μεταδώσει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή λίγο πριν την έναρξη της δύσκολης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό – φορολογικό το οποίο υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της πενηντάλεπτης τοποθέτησής του, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι θα πληρώσουν αυτοί που μπορούν και ως η κυβέρνηση απέτρεψε τις ονομαστικές περικοπές κύριων συντάξεων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός θέλησε να περιγράψει και το στίγμα της επόμενη μέρας περνώντας έτσι το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα κλείσει οπότε η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο ανέδειξε το θέμα του χρέους, με το θέμα της ελάφρυνσης να μπαίνει αύριο για πρώτη φορά επίσημα στο τραπέζι του Eurogroup, όπως είπε.

«Βάλαμε το χρέος στο τραπέζι του Eurogroup»

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι η ελληνική οικονομία λειτουργεί ως ελατήριο, καθώς εφόσον έχει συμπιεστεί τα τελευταία χρόνια είναι πλέον έτοιμη να εκτιναχτεί. Αυτό, είπε, δεν είναι απλό αλλά είναι «συνάρτηση της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών, των  αγορών και των πολιτών στην ελληνική οικονομία». Παράλληλα, περνά μέσα από θαρραλέες αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους.

Και συνέχισε λέγοντας πως «αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα» καθώς μετά από έξι ολόκληρα χρόνια «θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό που ήταν τόσα χρόνια υπόσχεση, αύριο μπαίνει στην ημερήσια διάταξη στο τραπέζι».

Σε αυτό το σημείο, επικαλέστηκε δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως πρέπει  να σπάσει ο φαύλος κύκλος και  ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, διότι αφού γνωρίζουμε ότι θα γίνει δεν έχει νόημα να το αποφεύγουμε.

«Εύχομαι» είπε ο πρωθυπουργός, «αυτή την εποικοδομητική θέση και στάση να επιδείξει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» διότι αυτή είναι μια ευκαιρία για να σπάσει ο φαύλος κύκλος και «να μπούμε στον ενάρετο κύκλο» της ανάκαμψης.

«Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ»

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του «στρατηγικό αδιέξοδο» (στο οποίο είπε έχουν πέσει όλες οι δυνάμεις που συγκροτούν το μέτωπο του «Μένουμε Ευρώπη») και «στρατηγικό χάσμα» όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και από την άλλη υποστηρίζει ότι υπογράφει τα πάντα χωρίς καμία ιδεολογία.

Εγκάλεσε τη ΝΔ για το ότι η εναλλακτική που προτείνει στην πραγματικότητα είναι οι περικοπές δημοσίων δαπανών, δηλαδή, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και περικοπές μισθών και συντάξεων. Είπε επίσης ότι η ΝΔ ζητά εκλογές χωρίς να έχει εναλλακτική πρόταση, κάτι που όπως το ερμήνευσε σημαίνει ότι «τις ζητάτε, διότι έχετε καημό να σωθούν κάποιο φίλοι σας που αγωνιούν» γιατί έχουν διώξεις και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες που βλέπουν το σύστημα της διαπλοκής να καταστρέφεται.

«Θα ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της»

«Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία», υπογράμμισε.

Επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική που ασκείται από πάσα κατεύθυνση για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας :

Αναφέρθηκε σε όσα παρά τις δυσκολίες έχει καταφέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τηρώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, διεύρυνση των  προγραμμάτων  για την ανθρωπιστική κρίση και την καταπολέμηση της ανεργίας, διασφάλιση πρόσβασης στην υγεία για 2 εκ. ανασφάλιστους πολίτες, ενίσχυση φοροελεγκτικών μηχανισμών, ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου,  κλπ).

Επικαλέστηκε τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καθήκοντα στο κενό αλλά με μέτρα ύψους 10 δις να έχουν προηγηθεί εντός του 2014 και συνολικά 63 δις τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η ανεργία είχε εκτοξευθεί στο 28%. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα σε «ναρκοθετημένο έδαφος» και υπονομευμένο πεδίο» όπου «έπρεπε να αντιστρέψουμε όσα είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι» πρώτα και κύρια τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι αν παρέμενε η κυβέρνηση Σαμαρά οι περικοπές θα είχαν γίνει από απολύσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων και πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ακολουθήσει τη λογική των μπαλωμάτων και των περικοπών, καθιστώντας το μη βιώσιμο. Στον αντίποδα, υποστήριξε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθιστά το ασφαλιστικό βιώσιμο και εγγυάται τις συντάξεις όλων με βασική αρχή την κοινωνική δικαιοσύνη, υπό τις δεδομένες δύσκολες συνθήκες. «Δε μειώνουμε για 13η φορά τις συντάξεις» είπε, «και δεν επηρεάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών. Για το 92,5% δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους, και αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση της προσπάθειας που κάναμε».

Αναφορικά με το φορολογικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπήρξε στενή συνεργασία με την ομάδα που επεξεργάστηκε το ασφαλιστικό ώστε οι παρεμβάσεις συνδυαστικά να είναι ευνοϊκές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με κριτήριο την προοδευτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το 71% των φορολογούμενων με μικτό εισόδημα από μισθούς και ελεύθερα επαγγέλματα θα έχει ελάφρυνση, τόνισε,  ενώ η στήριξη της οικογένειας είναι σημαντική, καθώς το 61% τρίτεκνων και πολύτεκνων θα πληρώσει λιγότερο φόρο.

Η «επόμενη μέρα» και η ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επόμενη μέρα» την οποία συνάρτησε με τρεις άξονες

1.Τη στρατηγική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, στην οποία προσέδωσε ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, εν είδει εγγύησης της διαφύλαξης του αριστερού χαρακτήρα της διακυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.  Η στρατηγική για την προσέλκυση των επενδύσεων, τόνισε, θα καταρτιστεί με γνώμονα την προστασία της εργασίας εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Παράλληλα αυτό που χρειάζεται για την προσέλκυση επενδύσεων, υπογράμμισε, δεν είναι εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων εμμονών για απολύσεις και μειώσεις μισθών, αλλά το σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

2.Την  επαναθεμελίωση και τον εξορθολογισμό του κράτους. «Το κράτος που παραλάβαμε», είπε, «δεν είναι δικό μας δημιούργημα», χρειάζεται «αναμόρφωση με ξήλωμα των αποστημάτων της διαφθοράς και της διαπλοκής». Το ερώτημα- δίλημμα που έθεσε προς το ακροατήριο της κυβέρνησης και κυρίως τους βουλευτές του είναι ποια πολιτική δύναμη θα εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο. Χρειάζεται είπε ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνη με τους πολίτες, δε μπορεί ένα τέτοιο σχέδιο να υλοποιηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

3.Την συνέχιση της στρατηγικής κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπως προαναφέρθηκε σε συνδυασμό με το στοίχημα για το κράτος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:15