search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:48
MENU CLOSE

Ξενάγηση προσφύγων στην Ακρόπολη από τον Αριστείδη Μπαλτά (Photos)

09.05.2016 14:16
Ξενάγηση προσφύγων στην Ακρόπολη από τον Αριστείδη Μπαλτά (Photos) - Media

 

Περίπου 100 πρόσφυγες υποδέχτηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς στο βράχο της Ακρόπολης, το πρωί της Δευτέρας. Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ξενάγησε τους πρόσφυγες με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι μια ημέρα που υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες εδώ, όχι μόνο για να τους δείξουμε τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά για να τους δείξουμε ότι αυτή η κληρονομιά είναι για όλους, είναι και δική τους και δική μας».

Οι πρόσφυγες, που έφτασαν από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού στην Ακρόπολη, ήταν κυρίως νέοι, παιδιά και γονείς. Περπάτησαν στον ιερό βράχο και ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχτηκε ομάδα προσφύγων στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με παιδιά, στα οποία μοιράστηκαν δώρα στο τέλος της ξενάγησης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory.

«Σημαντική ημέρα η σημερινή από πολλές μεριές. Είναι κατ’ αρχάς Ημέρα της Ευρώπης, που σημαίνει ότι με αυτή την αφορμή, η Ευρώπη θέλουμε να ξαναβρεί τις ιδρυτικές αξίες της, δημοκρατία, ειρήνη, ανοχή, αναγνώριση του άλλου, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς και προσέθεσε:

«Είναι η Ημέρα αυτή και σημαντική για τη Συρία και Ελλάδα. Είδαμε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδαμε καταστροφές μνημείων και αρχαιοκαπηλία που ξεκινά μετά από αυτή την καταστροφή. Για την UNESCO και για ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή η ακεραιότητα των μνημείων είναι το σημαντικό ζήτημα. Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Μαζί με την καταστροφή στην Παλμύρα φαίνεται ότι και στην Παλμύρα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, και εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Και άρα μια επίσκεψη των προσφύγων σήμερα με την βοήθεια της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ και της πρωτοβουλίας Flux, δημιουργεί συνθήκες, ώστε να έρθουμε κοντύτερα στους πρόσφυγες, που φιλοξενούμε εδώ και να τους δείξουμε ότι η φιλοξενία δεν είναι μόνο υλική, αλλά είναι ηθική και ιστορική και συναρτημένη με τη δική τους ιστορία και τη δική μας και για αυτό το λόγο θεωρούμε αυτή τη μέρα εξαιρετικά σημαντική».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:47