24/01/2019 07:45:12

Τουρκικό…παζάρι στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τσεσμέ

Τουρκικό…παζάρι στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τσεσμέ - Media

 

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση του δήμου Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, ο οποίος επέτρεψε την λειτουργία παζαριού μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Χαραλάμπους. 

Έκπληκτοι όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης τις περασμένες μέρες με αφορμή την εκεί περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη και επισκέφθηκαν τον Τσεσμέ διαπίστωσαν τη λειτουργία μέσα στον ανακαινισμένο ναό ενός… παζαριού!

Συγκεκριμένα μέσα στο ναό είχαν τοποθετηθεί τραπέζια με διάφορα εμπορεύματα τα οποία και πουλιόταν στους περαστικούς που έμπαιναν σε αυτό το ιδιαίτερο μαγαζί.

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821.

Πρόκειται για έναν πελώριο Μητροπολιτικό ναό. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους.

Από το 1992 στέγαζε την Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τσεσμέ ενώ πριν λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης του.

Στις 10 του περασμένου Φεβρουαρίου ο ναός λειτουργήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1922 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.