search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:22
MENU CLOSE

Αιχμές και συστάσεις από Βενιζέλο και Σημίτη για δημιουργία νέου χώρου της Κεντροαριστεράς – Το τέλος της αυτοκριτικής κήρυξε η Γεννηματά

15.05.2016 03:09
Αιχμές και συστάσεις από Βενιζέλο και Σημίτη για δημιουργία νέου χώρου της Κεντροαριστεράς - Το τέλος της αυτοκριτικής κήρυξε η Γεννηματά - Media

Η πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, η περιχαράκωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην «απειλούμενη» διεύρυνση Τσίπρα με κυβερνητική παρουσία πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, το φράξιμο στην προοπτική  επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου και το παρασκήνιο για τις σχέσεις της Συμπαράταξης με το Ποτάμι κυριάρχησαν την πρώτη μέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το Σάββατο, στην οποία οι οργανωτές κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή και έντονο παλμό.

 

Η πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, η περιχαράκωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην «απειλούμενη» διεύρυνση Τσίπρα με κυβερνητική παρουσία πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, το φράξιμο στην προοπτική  επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου και το παρασκήνιο για τις σχέσεις της Συμπαράταξης με το Ποτάμι κυριάρχησαν την πρώτη μέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το Σάββατο, στην οποία οι οργανωτές κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή και έντονο παλμό.

Πρωταγωνιστές της ημέρας οι δύο πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος, τους οποίους οι συμμετέχοντες χειροκρότησαν όρθιοι θερμά και  παρατεταμένα.

Και οι δύο με τον τρόπο τους υπερασπίστηκαν την λογική δημιουργίας ενός νέου χώρου και έμμεσα επέκριναν τη σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι εξαντλείται σε σκληρή κριτική, ενώ η ανάκαμψή του θα προκύψει μέσα από ένα νέο σχέδιο για τη χώρα.

«Ξέρω, ότι η υπέρβαση της πολυδιάσπασης αποδείχτηκε μέχρι τώρα εξαιρετικά δύσκολη. Εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια μιας κοινής προσπάθειας με όλους που συγκλίνουν στους στόχους μας. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε και θα συζητήσει το πρόγραμμα είναι χρήσιμη αλλά δεν αρκεί» επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

 

«Είναι αδύνατη η ανασύσταση του παλιού πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ και, δυστυχώς, ακόμη εκχέονται από τους πόρους αυτού του παλαιού ΠΑΣΟΚ οπορτουνισμοί και τυχοδιωκτισμοί αντιαισθητικοί, τους οποίους θα τους δούμε και στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης» αποφάνθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξαναγίνουμε δύναμη καθοριστική, δύναμη ηγεμονική.  Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να μιλήσουμε, για τα θεμελιώδη, πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορεί πράγματι η χώρα, εννέα χρόνια μετά, γιατί η κρίση έχει ξεσπάσει πλήρως το 2008 με την ύφεση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, να  κερδίσει  το χαμένο χρόνο, το χαμένο έδαφος και πώς η Ελλάδα θα γίνει αυτό που δικαιούται ιστορικά, γεωγραφικά, να γίνει».

Η κριτική προσέγγιση του Σημίτη στην πολιτική τακτική της Γεννηματά ήταν σαφής. Μάλιστα δημιούργησε αίσθηση όταν  αναφέρθηκε στο «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου: «δεν συνιστούν συγκροτημένη πολιτική οι καταγγελίες των κυβερνητικών ενεργειών και το όχι στους νέους νόμους ή η ανάδειξη των ανεπαρκειών της κυβέρνησης. Αριστερή πολιτική είναι η γλώσσα της αλήθειας. Αριστερή πολιτική δεν είναι τα παραμύθια ότι λεφτά υπάρχουν, ότι δημιουργούμε τώρα στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα υπόκειται σε ενωσιακούς ελέγχους, η εξαγγελία ότι η Ελλάδα οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια νέα πορεία. Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που εξηγεί, επισημαίνει τις δυσκολίες, έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει.»

Ο Σημίτης τόνισε ότι μόνο η γλώσσα της αλήθειας μπορεί να δώσει προοπτική στο χώρο: «Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες. Προτιμώ να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες παρά να τους βαυκαλίζουμε. Προτιμώ να κερδίσουμε τη μάχη με την αλήθεια των λόγων μας γιατί τότε μόνο η νίκη μας θα είναι σταθερή και θα υπερβούμε την υστέρησή μας. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια διαφορετική πολιτική στη χώρα. Να προσπαθήσουμε. Να παλαίψουμε. »

Ο Βενιζέλος δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να επικρίνει όσους – ανάμεσα τους και η Φώφη Γεννηματά – έσπευσαν να επικρίνουν τη δημιουργία της Ελιάς:  «Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους που αντιτάχθηκαν στην Ελιά, να στηρίζουν την πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βλέπω αυτούς που ανέκοψαν την εξέλιξη του 2015 σε σχέση με την Δημοκρατική Παράταξη να επανασυσπειρώνονται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, αφού αναλώθηκε επί μακρόν στην πολύ σκληρή κριτική για την κυβέρνηση, θεωρεί ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει επέλθει πολιτική ισορροπία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνδέονται με τη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Συνεπώς θεωρεί ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να κοιτάξει μπροστά εγκαταλείποντας την αυτοκριτική της:

«Τώρα είναι ώρα να απελευθερωθούμε από αυτά τα αόρατα δεσμά του αυτομαστιγώματος και της αυτοενοχοποίησης. Ναι, σφάλματα έγιναν πολλά και μεγάλα. Το επιχείρημα ότι εμείς φταίμε για όλα αποδείχθηκε παραμυθάκι με ημερομηνία λήξης. Ξεγελάστηκαν πολλοί. Ακόμα και από αυτούς που ήταν «σάρκα από τη σάρκα» μας. Ανθρώπινο είναι κι αυτό. Τώρα όμως όλοι βλέπουν και καταλαβαίνουν. Κατανοώ απολύτως όσους διαφώνησαν πολιτικά με πεπραγμένα του ΠαΣοΚ, όσους δεν άντεξαν τις αφόρητες δυσκολίες των τελευταίων ετών και αποστασιοποιήθηκαν.»

Μίλησε με σκληρά λόγια για όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αυτομόλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ:

« Δεν κατανοεί όμως κανείς τους αριβίστες και τους καριερίστες που διαφώνησαν δήθεν με τα μνημόνια και ψηφίζουν σήμερα, με τα δυο τους χέρια τα μνημόνια Τσίπρα – Καμμένου. Και σαν να μην έφτανε αυτό σφυρίζουν αδιάφορα όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο που ανήκουν, τους λέει συνεχώς κατάμουτρα ότι αυτοί συγκαταλέγονται σε αυτούς που συμμετείχαν στην καταστροφή της χώρας!»

Το νέο λοιπόν σλόγκαν της Γεννηματά είναι το τέλος της αυτοκριτικής:

« Η αυτοκριτική λοιπόν ήταν και είναι για εμάς αυτονόητη υποχρέωση αλλά η εποχή της ενοχοποίησης τελειώνει εδώ. Αρκετά κόστισε στην παράταξη και στην Ελλάδα». Αυτό ήταν άλλο ένα σημείο που χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους στο ΣΕΦ, δείχνοντας ότι η βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει κάνει τις επιλογές της για την ταυτότητα της και για το που θέλει να πάει.»

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, την οποία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν επιτυχημένη, επειδή επανέκαμψαν πολλά μεσαία και προβεβλημένα τοπικά στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έγινε πολύ συζήτηση για το αν προσκλήθηκε ή όχι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν ανοιχτή η πρόσκληση, ενώ από το Ποτάμι διευκρινίζουν ότι δεν υπήρχε προσωπική πρόσκληση και επειδή οι δύο χώροι είναι σε διάλογο, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην οποία μετέχουν 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των 8 workshopsστο οποίο αναλύθηκαν οι βασικοί τομείς της προγραμματικής πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και με την δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν προτίθεται να απαντήσει στις αιχμές των δύο πρώην Προέδρων. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:21