search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:33
MENU CLOSE

Τουρκία: Μπλόκο της αστυνομίας σε συνέδριο εθνικιστών

15.05.2016 14:32
Χέρι χέρι ο Ερντογάν με τους ακροδεξιούς εθνικιστές Γκρίζους Λύκους– Τον στηρίζουν στις εκλογές - Media

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε σήμερα ξενοδοχείο στην Άγκυρα και εμπόδισε τους “αντάρτες” του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) να οργανώσουν το συνέδριό τους που θα οδηγούσε στην καθαίρεση του ιστορικού ηγέτη τους, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

 

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε σήμερα ξενοδοχείο στην Άγκυρα και εμπόδισε τους “αντάρτες” του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) να οργανώσουν το συνέδριό τους που θα οδηγούσε στην καθαίρεση του ιστορικού ηγέτη τους, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πολλές εκατοντάδες “αντάρτες” που σχεδίαζαν να διεξάγουν σήμερα το έκτατο συνέδριό τους ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν τοποθετήσει κάγκελα και εκτοξευτήρες νερού για να τους εμποδίσουν να μπουν στο ξενοδοχείο.

Τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του MHP, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Αξενέρ, έφτασαν στο ξενοδοχείο με το ίδιο αυτοκίνητο για να δείξουν την ενότητά τους. Συνοδεύονταν από μια αυτοκινητομπή υποστηρικτών τους.

Οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να καθαιρέσουν τον 68χρονο Μπαχτσελί μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν έχασε τις μισές από τις έδρες που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πέντε μήνες νωρίτερα. Σήμερα το MHP έχει μόνο 40 έδρες στην 550μελή τουρκική Εθνοσυνέλευση, από 80 το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος ο Μπαχτσελί, που παραμένει στην ηγεσία του MHP τα τελευταία 19 χρόνια, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι το επόμενο συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μέχρι τότε. Όμως περισσότερα από 500 μέλη του κόμματος υπέγραψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με αντικείμενο την αλλαγή ηγεσία.

“Κανείς δεν θα έπρεπε να τρίβει τα χέρια του. Τα συνέδρια των κομμάτων και όχι οι ηγέτες έχουν τον τελευταίο λόγο” ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις “αντάρτες”.

“Μπαχτσελί παραιτήσου”

Σχεδόν 5.000 μέλη του κόμματος, κρατώντας τουρκικές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ξενοδοχείο και φώναζαν ρυθμικά “Μπαχτσελί παραιτήσου”.

Μια αλλαγή της ηγεσίας θα μπορούσε να ξαναφέρει στο κόμμα τους νέους ψηφοφόρους, σε βάρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αντάρτες στην ανακοίνωσή τους κατηγορούν το AKP ότι παρεμβαίνει για να εμποδίσει το συνέδριό τους. “Η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε πραξικόπημα κατά της δικαστικής εξουσίας. Το σύνταγμα και οι νόμοι αναστέλλονται. Μια αλλαγή της ηγεσίας του HP έγινε ο εφιάλτης της κυβέρνησης του AKP”, ανέφεραν.

Το AKP χρειάζεται τις 40 ψήφους της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να παραχωρηθούν μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο. Ο Αξενέρ έχει δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί το κοινοβουλευτικό σύστημα και θα αντιταχθεί στα σχέδια του Ερντογάν.

Την Παρασκευή, τουρκικά δικαστήρια εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν οι αντάρτες μπορούν ή όχι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή συνεδρίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24