search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Κόφτης… λαιμητόμος: Ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις, νέοι φόροι και εισφορές

16.05.2016 09:21
Financial Times: Η συμφωνία Αθήνας-Rothschild για το χρέος - Media

Τη λίστα των κωδικών από τους οποίους θα ξεκινά να περικόπτει δαπάνες ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης καθορίζει η κυβέρνηση, εν όψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο θα ψηφιστεί (μαζί με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ) πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

 

Τη λίστα των κωδικών από τους οποίους θα ξεκινά να περικόπτει δαπάνες ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης καθορίζει η κυβέρνηση, εν όψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο θα ψηφιστεί (μαζί με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ) πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Το εάν θα ενεργοποιείται ή όχι ο «κόφτης» θα κρίνεται στο τέλος Απριλίου κάθε έτους, όταν η Eurostat  επικυρώνει τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στην κεντρική πρόταση εάν διαπιστώνεται ότι η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση από το 0,25% του ΑΕΠ δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και μένει να φανεί εάν αυτό τελικά περνά από τους πιστωτές ή εάν «κλειδώνουν» οι περικοπές από το πρώτο ευρώ.

Από εκεί και μετά το εύρος των μέτρων θα ρυθμίζεται ανάλογα με το εύρος της απόκλισης σε προκαθορισμένα, βάσει νόμου περιθώρια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα πρέπει να υπάρχουν «εξαιρετικές» περιστάσεις: έίτε κάποια φυσική καταστροφή ή ανωτέρα βία τον προηγούμενο χρόνο που βρίσκεται εκτός ελέγχου της κυβέρνησης ή εάν προκύψει μεγάλη υστέρηση στο ΑΕΠ που θα αφήνει χώρο για αντίστοιχη αυτόματη τροποποίηση του μηχανισμού.

Από τον «κόφτη» φαίνεται πως θα εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες, όπως αμυντικές δαπάνες, δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και κάποιες δαπάνες υγείας.

Ειδικότερα, οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος της δαπάνης. Στο «στόχαστρο» θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, οι έκτακτες μισθολογικές παροχές και αποζημιώσεις, όπως οδοιπορικά, εκτός έδρας, οι αμοιβές στελεχών του Δημοσίου και στη συνέχεια εφόσον δεν καλύπτεται η απόκλιση θα έρχεται η σειρά των μισθών στο Δημόσιο και τελευταία των συντάξεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται και τη Δευτέρα οι συσκέψεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα αυτή και να κλείσουν τυχόν εκκρεμότητες εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Τρίτη και να ψηφιστεί την Κυριακή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:34