search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:30
MENU CLOSE

Ο Ομπάμα βάζει στο ράφι τα σχέδια Μπους

24.09.2009 18:11

Ακυρώνει την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη. Ικανοποίηση από τη Μόσχα

Ο απόλυτος θρίαμβος του ρεαλισμού επί της ιδεολογίας. Αυτό είναι το στίγμα της απόφασης του Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βάλει στο ράφι το αμφιλεγόμενο σχέδιο του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία.

Η αντιπυραυλική ασπίδα που με τόση μανία προσπάθησε να εγκαταστήσει στην Ανατολική Ευρώπη ο θερμοκέφαλος Τζορτζ Μπους δήθεν για την  αντιμετώπιση των πυραύλων του Ιράν δεν ήταν άλλωστε «καν ασπίδα. Ουδεμία αμυντική ικανότητα θα είχε», όπως έγραψε το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Φόρεϊν Πόλισι».

Το Ιράν άλλωστε δεν έχει πυραύλους τόσο μεγάλου βεληνεκούς που να μπορούν να πλήξουν την Kεντρική Ευρώπη, ούτε μπορεί να κατασκευάσει τέτοιους πυραύλους τα επόμενα 10 χρόνια.

Όπως σημειώνει μάλιστα το αμερικανικό περιοδικό, «το ίδιο σύστημα αναχαίτισης πυραύλων που επρόκειτο να αναπτυχθεί στην Πολωνία, ο Μπους το είχε εγκαταστήσει στην Αλάσκα και αποδείχτηκε ότι είχε πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας». Αλλά και τα ραντάρ της αντιπυραυλικής άμυνας που επρόκειτο να τοποθετηθούν στην Τσεχία είχαν σοβαρές δυσλειτουργίες και δεν… εντόπιζαν τις πυρηνικές κεφαλές που υποτίθεται ότι θα ανίχνευαν έγκαιρα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα κατήργησε ένα σύστημα που δεν λειτουργούσε απέναντι σε μια απειλή που άλλωστε δεν υπάρχει» σημειώνει με έκδηλη ανακούφιση περιοδικό.

Αντί για αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας – που σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς θα κόστιζε 10 δισεκατομμύρια δολάρια – ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για ένα άλλο αμυντικό σύστημα με μικρότερα ραντάρ και πυραύλους αναχαίτισης, που θα αναπτυχθούν στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Απειλή-μύθος

Η επίσημη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι το Ιράν δεν θα έχει το υλικό για μία κεφαλή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού πριν από το 2013.

Οι ίδιες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Τεχεράνη θα χρειαστεί επίσης δέκα με δεκαπέντε χρόνια για να δημιουργήσει «κρίσιμες τεχνολογίες» για προηγμένα κινητά σιλό  εκτόξευσης μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων και διηπειρωτικών πυραύλων.

Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη δεν μπορεί τα επόμενα 10 χρόνια να αναπτύξει μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους (3.000 ως 5.500 χιλιομέτρων), που θα μπορούσαν να πλήξουν την Ευρωπη ή διηπειρωτικούς πυραύλους βεληνεκούς 5.500 έως 10.000 χιλιομέτρων για να χτυπήσει την Αμερική. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν θα μπορούσε να είναι σε θέση να κατασκευάσει εντός 8 ετών πυραύλους βεληνεκούς το πολύ έως 2.000 χιλιομέτρων, που θα μπορούσαν να πλήξουν κάποιες γωνιές της Ευρώπης, αλλά οι πύραυλοι αυτοί  θα είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε απαντητικά πλήγματα, καθώς θα εκτοξεύονται από σταθερά σιλό.

Υπάρχει βέβαια και η κοινή λογική: το Ιράν θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να προβεί σε μια τέτοια επίθεση ακόμη και στην περίπτωση που είχε ένα τέτοιο όπλο, καθώς οι Iρανοί ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα ακολουθούσε μια καταστροφική αντεπίθεση από τη Δύση.


Ρεαλπολιτίκ

Ο Ομπάμα, όπως έδειξε και με την οικονομική κρίση, ξηλώνει για τα καλά την πολιτική του προκατόχου του και στον αμυντικό τομέα, ακολουθώντας μια ρεαλπολιτίκ με βάση τα γενικότερα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι του διαβόητου στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος με το οποίο είχε ταυτιστεί η κυβέρνηση Μπους.

Το «Γραφείο Λογοδοσίας» της αμερικανικής κυβέρνησης «GAO» κατηγόρησε ανοικτά το Αμερικανικό Πεντάγωνο για το σύνολο της πυραυλικής αμυντικής λειτουργίας του τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Το υπουργείο Αμυνας  στερείται της περιεκτικής αναλυτικής βάσης για να λάβει πλήρως τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα είδη και τις ποσότητες των στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας». Τι σημαίνει αυτό; Η κυβέρνηση Μπους ξόδευσε άσκοπα  τεράστια κονδύλια σε αντιπυραυλικά προγράμματα, χωρίς τις αναγκαίες δοκιμές, δημιουργώντας συστήματα που απλά δεν… λειτουργούσαν…

Με την απόφασή του, ο Ομπάμα αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, η οποία θεωρούσε την αντιπυραυλική ασπίδα ως χαστούκι στο πρόσωπο. Ο Ομπάμα δήλωσε στο CBS ότι ελπίζει το νέο σχέδιό του για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη να κάνει τη Ρωσία «λιγότερο παρανοϊκή», ενώ αρνήθηκε ότι εγκατέλειψε το προηγούμενο σχέδιό του για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Aνατολική Ευρώπη για να εξευμενίσει τη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι δεν καθορίζουν ποια θα είναι η αμυντική μας στάση. Πήραμε την απόφαση για το τι θα είναι το καλύτερο για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό καθώς και τους στρατιώτες μας στην Ευρώπη και τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην εκπομπή του CBS «Face the Nation».

Ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις Ομπάμα, η Μόσχα είναι παντως ικανοποιημένη. «Είναι μια κίνηση υπευθυνότητας» είπε ο Pώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα προσφέρει η Ρωσία σε αντάλλαγμα. Ηδη, η Μόσχα έχει κάνει παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ στο θέμα του Αφγανιστάν. Από τις 6 Σεπτέμβρη, η Ρωσία άρχισε να επιτρέπει τις υπερπτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών για τη μεταφορά των στρατιωτικών προμηθειών για το Αφγανιστάν, μέσω του ρωσικού εναέριου χώρου. Η συμφωνία Ομπάμα – Μεντβέντεφ επιτρέπει ετησίως μέχρι και 4.500 πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών προς το Αφγανιστάν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28