search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:13
MENU CLOSE

Συμφωνία Αρμενίας και Αρζεμπαϊτζάν για την τήρηση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

17.05.2016 08:14
«Πυρηνική σκιά» πάνω από την Ευρώπη - «Κουκούλωσαν» ατύχημα με αντιδραστήρα στη Λευκορωσία; - Media

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια συνάντησή που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ) στη Βιέννη. 

 

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια συνάντησή που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ) στη Βιέννη. Η συνάντηση των δύο Προέδρων έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ

Ο Σερζ Σαρκισιάν και ο Ιλάμ Αλίεφ, συμφώνησαν  να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και χρόνια για τη διευθέτηση της εδαφικής διένεξης. Οι δύο πρόεδροι, σε κοινή τους ανακοίνωση, εξέφρασαν τη  «δέσμευσή τους στην κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», που αναζωπυρώθηκε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 110 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ προανήγγειλαν μια νέα συνάντησή τους τον Ιούνιο σε μια αμοιβαία συμπεφωνημένη τοποθεσία για να συζητήσουν σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εύρεση μιας συνολικής διευθέτησης.

Αρμενία και Αζερμπαιτζάν συμφώνησαν ακόμα στην δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης και έρευνας για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ, καθώς και στην επανέναρξη των συνομιλιών που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα η τύχη των οποίων αγνοείται εξαιτίας της σύγκρουσης.

Να σημειωθεί πως οι δύο αρχηγοί κρατών δεν είχαν συναντηθεί αφότου οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τον Απρίλιο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03