search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:12
MENU CLOSE

Ισραήλ: Θησαυρός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στον πάτο της θάλασσας- Ένα ναυάγιο τον έσωσε από «ανακύκλωση» (Photos/Video)

17.05.2016 13:18
Ισραήλ: Θησαυρός της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στον πάτο της θάλασσας- Ένα ναυάγιο τον έσωσε από «ανακύκλωση» (Photos/Video) - Media

 

Ένας θησαυρός βρισκόταν κρυμμένος στο βυθό της θάλασσας, κοντά σε αρχαίο λιμάνι του Ισραήλ, πιθανόν έπειτα από την καταστροφή του εμπορικού πλοίου που τα μετέφερε 1.600 χρόνια πριν.

Δύτες από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ξέθαψαν «τυχαία» τα αρχαία αριστουργήματα από το λιμάνι της Καισάρειας, έναν εμπορικό κόμβο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,  που κατασκευάστηκε επί βασιλείας του Μεγάλου Ηρώδη.

Οι δύτες ανακάλυψαν ένα ξύλινο πλοίο, μεταλλικά αγάλματα, άγκυρες και νομίσματα. Πολλές από τις αρχαιότητες χρονολογούνται περί το 300 μ.Χ., κατά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου.

Μεταξύ των ευρημάτων που εξετάζονται από τους αρχαιολόγους είναι μία χάλκινη λάμπα του βασιλιά του Ήλιου, Sol, τρία χάλκινα αγάλματα ρεαλιστικών διαστάσεων -ένα από αυτά, το άγαλμα της θεάς του φεγγαριού, Luna-, 20 κιλά νομίσματα και διάφορα κεραμικά σκεύη.

Το προστατευτικό στρώμα της άμμου στο βυθό της θάλασσας διατήρησε τα έργα τέχνης σε σχεδόν άριστη κατάσταση.  Το πρόσωπο του βασιλιά Κωνσταντίνου, μάλιστα, φαίνεται σαν να έχει χαραχτεί πρόσφατα σε ένα από τα αγάλματα.

Οι ειδικοί λένε ότι ο θησαυρός είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ τα τελευταία 30 χρόνια και βρέθηκε στο βυθό εξαιτίας μιας καταιγίδας που έριξε το πλοίο σε κοντινό μώλο. «Το πλοίο μετέφερε ένα τεράστιο φορτίο μεταλλικών αντικειμένων με σκοπό να “ανακυκλωθούν”», λέει ο Jacob Sharvit, επικεφαλής των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. «Τα αγάλματα βυθίστηκαν μαζί με το πλοίο κι έτσι σώθηκαν από τη διαδικασία της ανακύκλωσης», συμπληρώνει.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11