search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Ξεμένει από «φίλους» ο Σόιμπλε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1917
19-05-2016
23.05.2016 03:00
sp1905soimble.png

Η αλήθεια είναι πως ο Σόιμπλε σπάνια κάνει πίσω. Και ειδικά σε θέματα που έχει εκφράσει την ίδια άποψη επανειλημμένως κι επί χρόνια. Η άκαμπτη στάση του, όμως, τον οδηγεί πλέον σε διάσταση απόψεων ακόμα και με όσους είναι στο ίδιο καράβι, όπως με τη Μέρκελ. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, πρόσφατα και ο ίδιος, ότι στο περσινό δραματικό καλοκαίρι υπήρξε διαφωνία μεταξύ τους για το ελληνικό ζήτημα.

 

Η αλήθεια είναι πως ο Σόιμπλε σπάνια κάνει πίσω. Και ειδικά σε θέματα που έχει εκφράσει την ίδια άποψη επανειλημμένως κι επί χρόνια. Η άκαμπτη στάση του, όμως, τον οδηγεί πλέον σε διάσταση απόψεων ακόμα και με όσους είναι στο ίδιο καράβι, όπως με τη Μέρκελ. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, πρόσφατα και ο ίδιος, ότι στο περσινό δραματικό καλοκαίρι υπήρξε διαφωνία μεταξύ τους για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, όσο ισχυρός παίκτης κι αν είναι η Γερμανία στην ευρωπαϊκή κεντρική σκηνή, στην παρούσα φάση χάνει σε συμμαχίες λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Σόιμπλε. Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρά την παρεμβατικότητα κι επιρροή του στα Eurogroup, δείχνει πιο μόνος από ποτέ και με λιγότερους συμμάχους.
 
Στα ανοιχτά σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου κι όχι μόνο, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως όλο και περισσότεροι διαφωνούν ανοιχτά με τον Σόιμπλε. 
Για παράδειγμα, στο θέμα του πλεονάσματος του 2018 για την Ελλάδα, η γραμμή Σόιμπλε είναι ως γνωστόν 3,5%. Το ΔΝΤ εκτίμησε εξ αρχής πλεόνασμα 1,5% ή έστω 2-2,5%. Η θέση του Ταμείου, όμως, είναι αυτή που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
 
Σημαντική, μάλιστα, θεωρήθηκε και η τελευταία παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ την περασμένη εβδομάδα. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ». Πολύ πιο κοντά στην άποψη Λαγκάρντ, παρά του Σόιμπλε.
 
Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ΗΠΑ και ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια όχθη, όπως πλέον και πολλές χώρες της Ε.Ε. που ζητούν δραστικές παρεμβάσεις, τη στιγμή που ο Σόιμπλε εξακολουθεί να διαφωνεί. 
Πρόσφατα το «Spiegel» έκανε λόγο για διχασμό Βερολίνου – Παρισιού στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να τις απορρίπτει κατηγορηματικά.
 
«Κόκκινη γραμμή»
 
Από τη μία ο Σόιμπλε δεν θέλει να ακούσει από το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως από την άλλη δεν θέλει να ακούσει ούτε για μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τον Ντάισελμπλουμ να ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά πως το «κούρεμα» αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους. 
 
Η Γερμανία, λοιπόν, συγκροτεί σταθερά ένα ισχυρό σκληρό μπλοκ με την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Συχνά, αλλά όχι πάντα, σ’ αυτό το μπλοκ προστίθεται και η Αυστρία. Στο πρόσφατο παρελθόν, όμως, οι χώρες ήταν πολύ περισσότερες.
 
Αντίθετα, με την οπτική του ΔΝΤ περί χρέους φαίνεται να συντάσσονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία κ.ά. 
 
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, όπως κι άλλες χώρες, ανεβάζουν διαρκώς τους τόνους και για τη λιτότητα, η οποία έχει γονατίσει την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της Ευρωζώνης από το 2010 και μετά. 
 
Προειδοποιήσεις
 
Η χώρα μας από το β’ τρίμηνο του 2008 μέχρι και το δ’ τρίμηνο του 2015 βρέθηκε σε ανάπτυξη μόλις τα 7 από τα 31 τρίμηνα. Και, μάλιστα, ανάπτυξη που δεν ξεπέρασε ποτέ το 1,3% για κάποιο τρίμηνο, όταν είχε κάνει λίμιτ ντάουν -9 ή και -10% για μεγάλα διαστήματα. 
 
Εν ολίγοις, οι σκληρές γραμμές του Σόιμπλε περί χρέους, πλεονάσματος, λιτότητας βρίσκουν όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις. Το ίδιο αυξάνονται οι προειδοποιήσεις από εκπροσώπους κρατών ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ύφεση. Ακόμα, μάλιστα, και ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα».
 
Να σημειωθεί, βέβαια, πως οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους, που ταυτίζονται με αυτές του ΔΝΤ. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι εν όψει των δραματικών διαπραγματεύσεων του περασμένου καλοκαιριού, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, όπως είχε αποκαλυφθεί, συνέταξε απόρρητο τηλεγράφημα, στο οποίο συνόψιζε την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον – Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο. 
 
Όπως ανέφερε η δημοσιευμένη στα ΜΜΕ επιστολή, «η αμερικανική πλευρά ανέμενε βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και «η Αθήνα έπρεπε να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο». Κατά τις ΗΠΑ, «στόχος ήταν η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας». Συμμαχίες που όσον αφορά τις περισσότερες χώρες δεν έχουν αλλάξει…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:10