search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:34
MENU CLOSE

Αλλάζουν τα κριτήρια για άδεια οπλοφορίας – Τι ισχύει

18.05.2016 12:44
Αλλάζουν τα κριτήρια για άδεια οπλοφορίας - Τι ισχύει - Media

Από ειδικές εξετάσεις ενώπιον αρμόδιας επιτροπής θα πρέπει να περάσουν όσοι θέλουν να βγάλουν ή να ανανεώσουν άδεια οπλοφορίας μετά από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 

Από ειδικές εξετάσεις ενώπιον αρμόδιας επιτροπής θα πρέπει να περάσουν όσοι θέλουν να βγάλουν ή να ανανεώσουν άδεια οπλοφορίας μετά από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα νέα δεδομένα προβλέπονται σε απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Νίκος Τόσκας τον περασμένο Δεκέμβριο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ην 22-1-2016, ενώ τέθηκε σε ισχύ απο 13-5-2016.

Οι εξετάσεις, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν τις απαντήσεις σε ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο και μακροσκελέστατο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει οτι απευθύνεται μάλλον σε άριστους γνώστες οπλοτεχνικής, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν και «επαγγελματικές» γνώσεις σε θέματα λύσης αρμολόγησης του όπλου, γέμισης, απογέμισης, ασφαλούς χρήσης, μεταφοράς και φύλαξης του τύπου του όπλου, για το οποίο αιτούνται την οπλοφορία.

Ταυτόχρονα, προστίθεται και ένα παράβολο των 150 ευρώ μόνο για την συμμετοχή στις εξετάσεις, τα οποία χάνει ο ενδιαφερόμενος αν απουσιάσει αδικαιολόγητα απο τις προγραμματισμένες εξετάσεις, ενώ αν αποτύχει έχει το δικαίωμα επανεξέτασης με νέο παράβολο.

Το ίδιο παράβολο ισχύει μόνο σε περίπτωση ακύρωσης, η δικαιολογημένης απουσίας από την εξέταση και συμμετοχή σε επανεξέταση.

Η συμμετοχή του αιτούντος άδεια οπλοφορίας στις εξετάσεις, βέβαια, επιτρέπεται μόνο εφόσον με απόφαση του διευθυντή της κατά τόπο αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας ή Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού κριθεί ότι:

• συντρέχουν στο πρόσωπό τους ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, ώστε για την ασφάλεια τους να είναι δυνατή η χορήγηση της αιτούμενης άδειας και

• δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους τα κωλύματα που ορίζει η νομοθεσία

Όσοι πολίτες είναι ήδη κάτοχοι άδειας οπλοφορίας για την ατομική τους ασφάλεια, πριν τη λήξη της άδειας και κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ανανέωσης της, εφόσον κριθεί ότι διαθέτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα υποβάλλονται άπαξ στις εξετάσεις.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό ότι, για την κατάλληλη προετοιμασία των ενδιαφερομένων πριν τις εξετάσεις, παρέχεται η δυνατότητα να μελετήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, ανάλογα με τον τύπου του όπλου, το οποίο επιθυμούν να φέρουν για την ατομική τους ασφάλεια.

Σημειώνεται οτι το ερωτηματολόγιο για πιστόλι περιλαμβάνει 102 ερωτήσεις, για περίστροφο 94 ερωτήσεις και για όσους δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν πιστόλι ή περίστροφο, 120 ερωτήσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33