04/06/2020 05:17:05
21.5.2016 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1917 στις 19-05-2016

Το θέατρο ως υπόμνηση της Ιστορίας...

Το θέατρο ως υπόμνηση της Ιστορίας... - Media

 

Σπουδαίος ηθοποιός, από τα σπλάχνα του Θεάτρου Τέχνης, πολιτικό ον μια ζωή ο Γιάννης Μόρτζος, διάλεξε να ενσαρκώσει μια μεγάλη μορφή της Ελλάδας, σαν να στέλνει ένα μήνυμα στους πολιτικούς τού σήμερα...
 
«Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός», είχε πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος και σ’ αυτή τη φράση ο Μόρτζος συμπυκνώνει το νόημα της παράστασης που ετοιμάζει με το έργο του Γρ. Χαλιακόπουλου, στο όμορφο θεατράκι του – «Τέσσερις Εποχές» – στην Πλατεία Αμερικής, από τις 25 Μαΐου και για περιορισμένες παραστάσεις.
 
Είναι η πρώτη φορά που η ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού άνδρα, που χάραξε τον 20ό αιώνα, πρόκειται να παρουσιαστεί μέσω της θεατρικής τέχνης στο κοινό. Ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατό του, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία και τη δράση της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που ξεκίνησε με την Κρητική Επανάσταση, στη συνέχεια διπλασίασε τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε δύο Βαλκανικούς Πολέμους και βρέθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά των νικητών.
 
«Με το έργο αυτό, πραγματώνεται μια επιθυμία μου κι ένα όνειρο πολλών ετών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας. Κι ο δικός μου σκοπός είναι να αποδώσω τη ζωή και το έργο του με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα», μου είπε σ’ ένα διάλειμμα των προβών ο Γιάννης Μόρτζος, φορώντας την ειδική μάσκα που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της παράστασης. Μέσα από μια αναμέτρηση με τον χρόνο, η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου περνά από σκηνή σε σκηνή φωτίζοντας γεγονότα, συμβάντα και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Τα νεανικά του χρόνια, η Κρήτη, οι γυναίκες που αγάπησε, τα επιτεύγματα και τα λάθη των πολιτικών του επιλογών, οι νίκες και οι ήττες του, υφαίνονται θεατρικά μέσα από τη σκηνοθετική δεινότητα του σκηνοθέτη Μόρτζου, που ταυτόχρονα υποδύεται και τον μεγάλο πολιτικό άνδρα. 
 
Μαζί του: Γιούλη Ζήκου, Βαγγέλης Πετρόπουλος, Φώτης Τρυφωνόπουλος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Μανώλης Γεραπετρίτης, Τιτίκα Μαρίνου και Ειρήνη Παπαδημητρίου. 
 
Οι πρόβες έχουν αρχίσει και το έργο, μετά το τέλος των παραστάσεων στο Θέατρο «Τέσσερις Εποχές» - Γιάννης Μόρτζος, θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας, αρχής γενομένης απ’ την Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.