search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Αυτό θα είναι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

19.05.2016 14:56
Αυτό θα είναι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων - Media

 

Την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Hellenic Company of Assets and Participations,-H.C.A.P.), η οποία δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Βουλή.

Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΤΑΙΠΕΔΤΧΣ, ΕΤΑΔ, καθώς και της νεοϊδρυθείσας Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών. Θα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 ετών και δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Δημόσιο, που θα είναι και ο μοναδικός μέτοχος.

Το νέο Ταμείο θα έχει το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο, με τα τρία από τα μέλη του να επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ενεργούν από κοινού, και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι 5ετής και αυτό θα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, και για την εκλογή και τον διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Για να υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον 4 μέλη του, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον 4 μελών.   Στο νέο υπερταμείο περνούν, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) -δηλαδή οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες- η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και η νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα αφορά στις συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Ιδιαίτερο πάντως ρόλο θα έχει η ΕΤΑΔ, η οποία θα αξιοποιεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με κάθε πρόσφορο μέσο, τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητά της

Στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζονται αυτομάτως η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, με τις εξής εξαιρέσεις:

Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

Περιοχές Ramsar,

Περιοχές Natura,

Αρχαιολογικοί χώροι

Αμιγώς δασικές εκτάσεις

Επίσης, στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζεται και η κυριότητα και νομή επί όλων των ακίνητων του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πολυνομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport, καθώς και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Rosco.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:07