search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17
MENU CLOSE

Γιαν Φαμπρ: Δεν είχα ελευθερία για να διοικήσω το Φεστιβάλ – Κάποιοι Ελληνες καλλιτέχνες ήταν λιγάκι ηλίθιοι

21.05.2016 09:29
Γιαν Φαμπρ: Δεν είχα ελευθερία για να διοικήσω το Φεστιβάλ - Κάποιοι Ελληνες καλλιτέχνες ήταν λιγάκι ηλίθιοι  - Media

Μήνυμα στην Ελλάδα με ένα φιλί στέλνει ο Φλαμανδός καλλιτέχνης που έγινε διάσημος μέσα σε μια νύχτα και αναδείχτηκε σε καλλιτεχνικό διευθυντή με τη συντομότερη θητεία στο ελληνικό φεστιβάλ μιλά για πρώτη φορά για όσα τον πλήγωσαν και τον εξόργισαν.

 

 

Μήνυμα στην Ελλάδα με ένα φιλί στέλνει ο Φλαμανδός καλλιτέχνης που έγινε διάσημος μέσα σε μια νύχτα και αναδείχτηκε σε καλλιτεχνικό διευθυντή με τη συντομότερη θητεία στο ελληνικό φεστιβάλ μιλά για πρώτη φορά για όσα τον πλήγωσαν και τον εξόργισαν.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιαν Φαμπρ υποστηρίζει ότι αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, θα ερχόταν και πάλι στην Ελλάδα να αναλάβει τα ηνία του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, θα έκανα την ίδια επιλογή διότι είμαι καλλιτέχνης και επιμελητής. Κι ως καλλιτέχνης και επιμελητής πρέπει να μου δοθεί απόλυτη ελευθερία, είναι θεμελιώδης αρχή. Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση δεν είχα ελευθερία. Αν δείτε προσεκτικά το σκεπτικό μου, υποστήριζα πολύ τους Έλληνες καλλιτέχνες. Αλλά κάποιοι ήταν λιγάκι ηλίθιοι και τυφλοί ». Αναφέρεται μάλιστα στην προσπάθειά του να διατεθούν τα απούλητα εισιτήρια της παράστασης «Όρος Ολυμπος» στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο σε καλλιτέχνες και φοιτητές: «Δεν το επέτρεψε η διοίκηση του Μεγάρου Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα είναι περίπλοκη χώρα»

Ο Γιαν Φαμπρ στη δισέλιδη συνέντευξή του χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων,  «περίπλοκη χώρα» την Ελλάδα και προσθέτει: «Αγωνιζόμουν για τους νέους καλλιτέχνες αλλά οι Έλληνες του απέκλειαν». Ερωτώμενος για την ερώτηση της εφημερίδας «αν είχε προβλέψει την πολυπλοκότητα στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων όταν δέχτηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, που του μετέφερε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος στην Αμβέρσα, απαντά: «Δεν είναι δουλειά μου. Οι πολιτικοί στη χώρα σας ας τα κάνουν αυτά. Εγώ είμαι καλλιτέχνης και πρέπει να κάνω επιλογές».

Η φράση persona on grata που χρησιμοποίησαν Έλληνες καλλιτέχνες για το πρόσωπό του φαίνεται πως τον έχει πειράξει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Τα Νέα

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:16