search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:23
MENU CLOSE

EgyptAir: Κάποιοι είχαν γράψει «αυτό το αεροπλάνο θα το ρίξουμε»

22.05.2016 09:38
EgyptAir: Κάποιοι είχαν γράψει «αυτό το αεροπλάνο θα το ρίξουμε» - Media

Σε ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας, το αεροπλάνο της Egyptair που κατέπεσε νότια της Καρπάθου είχε γίνει στόχος βανδάλων, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια είχαν γράψει στα Αραβικά στην κάτω πλευρά του αεροπλάνου πως «αυτό το αεροπλάνο θα το ρίξουμε».

 

Σε ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας, το αεροπλάνο της Egyptair που κατέπεσε νότια της Καρπάθου είχε γίνει στόχος βανδάλων, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια είχαν γράψει στα Αραβικά στην κάτω πλευρά του αεροπλάνου πως «αυτό το αεροπλάνο θα το ρίξουμε».

Τρεις αξιωματούχοι της Egyptair δήλωσαν πως αυτή η πράξη είχε γίνει λογικά από εργαζόμενους του αεροδρομίου του Καΐρου.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στους New York Times, δήλωσαν πως η πράξη είχε αποδοθεί στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Αιγύπτου εκείνη την περίοδο και όχι ως κάποια στρατιωτική απειλή προς την εταιρεία.

Έκτοτε, η Egyptair αύξησε ραγδαία τα μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο αλλά και εξαιτίας της ανόδου των τζιχαντιστών καθώς και της  πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα ήταν οι απολύσεις υπαλλήλων με ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις, η αύξηση ελέγχων ασφαλείας καθώς και η τοποθέτηση άοπλων φρουρών στις πτήσεις της.

Το μήνυμα του ISIS και οι τρεις άοπλοι φρουροί

Το αν αυτά τα μέτρα ήταν αρκετά παραμένει υπό συζήτηση καθώς οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία της μοιραίας πτήσης, προσπαθώντας να εξακριβώσουν τους λόγους που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους. Οι γαλλικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συναγερμοί καπνού έστελναν σήματα προτού το αεροπλάνο καταπέσει. Προειδοποίησαν όμως πως αυτό το γεγονός δεν παρέχει περισσότερες εξηγήσεις ως προς την αιτία της πτώσης.

Σε ακουστικό μήνυμα του «εκπροσώπου τύπου» του ISIS, του Abu Muhammad al-Adnani, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αναφορικά με την πτώση του αεροσκάφους της Egyptair.

Για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί, στη μοιραία πτήση επέβαιναν τρεις άοπλοι φρουροί ενώ το σύνηθες είναι να υπάρχουν μόνο δύο.

Σισί: Πιθανά όλα τα σενάρια

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κάλεσε σήμερα τα μέσα ενημέρωσης να μην προχωρούν σε εικασίες σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 66 επιβαίνοντες, και δήλωσε ότι εξακολουθούν να εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια ενός εργοστασίου λιπασμάτων, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Σίσι δήλωσε πως η έρευνα για τα αίτια της συντριβής μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο, αλλά κανένας δεν μπορεί να κρύψει τα γεγονότα.

“Μέχρι τώρα είναι πιθανά όλα τα σενάρια. Παρακαλώ λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μην μιλάμε και να λέμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σενάριο”, δήλωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας είχε προκρίνει το σενάριο της επίθεσης την ίδια ημέρα της συντριβής, όμως η απουσία ανάληψης ευθύνης και η εκπομπή συναγερμών για παρουσία καπνού μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους και για βλάβη του συστήματος που ελέγχει τα χειριστήρια ενίσχυσαν κάπως το σενάριο του τεχνικού επεισοδίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01