search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:41
MENU CLOSE

Bloomberg: H πρόταση της Κομισιόν για το χρέος και τη δόση

23.05.2016 10:06
Bloomberg: H πρόταση της Κομισιόν για το χρέος και τη δόση - Media

Την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη.

 

Την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη.

Σύμφωνα με το έγγραφο-προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, από τα συνολικά 11 δισ. τα 3,8 δισ. θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου και τα 7,2 δισ. στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο λήγει ένα ομόλογο ύψους 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.  

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Τα 3,8 δισ. ευρώ πάντως που αφορούν στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διατεθούν σε δόσεις, ανάλογα με την ικανότητα της χώρας (που παρακολουθείται από τους δανειστές) να μειώσει αποτελεσματικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:41