search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:30
MENU CLOSE

Συρία: Στους 121 ανέρχονται οι νεκροί από τις επιθέσεις στα προπύργια του Άσαντ (Photos)

23.05.2016 13:03
Συρία: Στους 121 ανέρχονται οι νεκροί από τις επιθέσεις στα προπύργια του Άσαντ (Photos) - Media

Περισσότεροι από 121 άμαχοι είναι ο απολογισμός των επιθέσεων σε δύο προπύργια του καθεστώτος του Άσαντ.

 

Περισσότεροι από 121 άμαχοι είναι ο απολογισμός των επιθέσεων σε δύο προπύργια του καθεστώτος του Άσαντ. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιθέσεις, πέντε με καμικάζι βομβιστές και δύο με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, σημειώθηκαν στην Ταρτούς και την Τζάμπλα, δύο παράκτιες πόλεις της δυτικής Συρίας όπου κατοικούν κυρίως αλαουίτες, η σιιτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Είναι οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στις δύο αυτές πόλεις που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον πόλεμο που καταστρέφει τη χώρα επί πέντε και πλέον χρόνια.

Η συριακή τηλεόραση έδειξε πολλά απανθρακωμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία και σωρούς από συντρίμμια.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. “Επιθέσεις που διαπράχθηκαν από μαχητές του ΙΚ έπληξαν συναθροίσεις αλαουιτών στις πόλεις Ταρτούς και Τζάμπλα στις ακτές της Συρίας”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την εξτρεμιστική οργάνωση.

Η παρουσία του ΙΚ δεν είναι γνωστή στα συριακά παράλια, αντίθετα με το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα που πολεμά το καθεστώς ‘Ασαντ στην επαρχία της Λαττάκειας. Ωστόσο η οργάνωση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εν υπνώσει πυρήνες της για να επιτίθεται στους εχθρούς της.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τρεις καμικάζι ανατινάχθηκαν μέσα σε σταθμό λεωφορείων, κοντά στη διοίκηση της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας και στην είσοδο νοσοκομείου με αποτέλεσμα 73 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Τζάμπλα, ενώ στην Ταρτούς 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου επίσης μέσα σε σταθμό λεωφορείων, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο ίδιο μέρος.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δίνει συνολικό απολογισμό 78 νεκρών στις δύο πόλεις. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στην Ταρτούς και την Τζάμπλα υπάρχουν αντίστοιχα η ναυτική βάση και το στρατιωτικό αεροδρόμιο των ρωσικών δυνάμεων που στηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος της Δαμασκού.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους: “Η αύξηση των εντάσεων και της τρομοκρατικής δράσης στη Συρία δεν μπορεί παρά να προκαλεί μεγάλη ανησυχία”. Οι επιθέσεις αυτές “αποδεικνύουν μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στη Συρία και πόσο αναγκαία είναι η λήψη δραστικών μέτρων για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας”.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε “απεχθείς τις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που διαπράχθηκαν σήμερα από το ΙΚ στην Ταρτούς”.

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πλέον πολύνεκρες στην περιοχή μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ταρτούς και στις γύρω πόλεις τον Απρίλιο του 1986, με 144 νεκρούς. Το καθεστώς είχε αποδώσει την ευθύνη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:30