search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:11
MENU CLOSE

G20: Ο Σαρκοζί κήρυξε «πόλεμο» στον καπιταλισμό

24.09.2009 18:10

Ο Γάλλος  Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν συγκαταλέγεται φυσικά έστω και κατ’ ελάχιστο στους αριστερούς  πολιτικούς ηγέτες

Ο Γάλλος  Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν συγκαταλέγεται φυσικά έστω και κατ’ ελάχιστο στους αριστερούς  πολιτικούς ηγέτες. Δεξιός  είναι ο άνθρωπος. Κι όμως  έφτασε στη σύνοδο  κορυφής  των  G20 στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασισμένος να κηρύξει  πόλεμο  στα «άγια των αγίων» του σύγχρονου παρασιτικού καπιταλισμού – τα  εξωφρενικά μπόνους  των διευθυντικών στελεχών, του χρηματοπιστωτικού τομέα». Ο Σαρκοζί τόνισε  ότι θα καλέσει τους ηγέτες του κόσμου να κάνουν δύο κινήσεις – μία άμεση και μία μακροπρόθεσμη – για να μετριαστούν οι χειρότερες πλευρές του καπιταλισμού και να επαναβεβαιωθούν οι ανθρώπινες αξίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Η πρώτη κίνηση αφορά στα μπόνους των «γκόλντεν μπόις». Συνεργάτες του  Γάλλου προέδρου άφηναν μάλιστα να διαρρεύσει ότι ο Σαρκοζί δεν θα  διστάσει να φύγει  από τη σύνοδο του Πίτσμπουργκ, αν οι υπόλοιποι 19  δεν εγκρίνουν ένα σχέδιο για τον περιορισμό  των μπόνους στα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών.

Η δεύτερη  κίνηση του Σαρκοζί αφορά τον ορισμό  της ανάπτυξης, που τα τελευταία  χρόνια συνδέεται  αποκλειστικά  με τη συσσώρευση του  πλούτου. Ο Σαρκοζί λέει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο  των G20  στο Πίτσμπουργκ για να ξεκινήσει ένας αγώνας ενάντια στη «λατρεία  των αριθμών και της αγοράς».

Ο ορισμός της ανάπτυξης θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από την αύξηση  του  ΑΕΠ  και να περιλαμβάνει στοιχεία για  την ευημερία του κόσμου, αυτό που ο Σαρκοζί   χαρακτηρίζει ως «πολιτική του πολιτισμού». Στα στοιχεία  αυτά  περιλαμβάνονται  η προστασία του  περιβάλλοντος, η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και ο χρόνος που οι πολίτες μιας χώρας πρέπει να ξοδεύουν  για να   ανταποκρίνονται στις ευθύνες της οικογένειας.

Ισως  ακούγεται  ουτοπικό, αλλά ο Σαρκοζί λέει ότι  είναι καιρός για την επανίδρυση του καπιταλισμού, ώστε να περιλαμβάνει και «ηθικές» παραμέτρους.  Τις απόψεις αυτές δεν τις έβγαλε από το μυαλό του. Πριν από δύο χρόνια ανέθεσε τη σχετική επεξεργασία σε μια ομάδα Νομπελίστες οικονομολόγους, όπως ο Aμερικανός Τζότζεφ Στίγκλιτς, ο Iνδός Αμάρτια  Σεν και ο Γάλλος  Ζαν Πολ Φιτουσί. Όπως λέει ο Στίγκλιτς, «το ΑΕΠ είναι ένας τρόπος για να μετρηθεί ένα μέρος μόνο από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας  και αφορά την παραγωγή της αγοράς». Ο Στίγκλιτς  προτείνει μια πιο  υγιή  ανάπτυξη, που εκτός  των άλλων θα αυξήσει και τη νομιμότητα των κυβερνήσεων στα μάτια των πολιτών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:11