search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:18
MENU CLOSE

Επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ημέρα 1η: Απομακρύνθηκαν 2.000 πρόσφυγες, «όλα καλά» λέει η ΕΛΑΣ

24.05.2016 04:32
Επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ημέρα 1η: Απομακρύνθηκαν 2.000 πρόσφυγες, «όλα καλά» λέει η ΕΛΑΣ - Media

Αργά το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης, που ξεκίνησε το πρωί της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

Η διαδικασία εξελίχθηκε “απoλύτως ομαλά”, σύμφωνα με την αστυνομία, που μαζί με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελούν τις μόνες πηγές ενημέρωσεις για την εξέλιξη της επιχείρησης καθώς απαγορεύτηκε η παρουσία των δημοσιογράφων άλλων ΜΜΕ. 

 

Η Ελληνική Αστυνομία, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. 

 

Η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης ξεκίνησε με το πρώτο φως της μέρας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό είχε αποκλειστεί από αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενώ στο σημείο από νωρίς βρισκόντουσαν λεωφορεία, στα οποία επιβιβάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες. 

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. 

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τους επιτελείς δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.


Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει ακόμη και μία εβδομάδα. 

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. 

Σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη οι πρώτοι πρόσφυγες από την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Στο μεταξύ περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο από την Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με πιο οργανωμένο τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Προτεραιότητα δίνεται στη μετακίνηση όσων διαμένουν σε σκηνές στα χωράφια, αλλά και γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Η μεταφορά, γίνεται με λεωφορεία, σε οργανωμένες δομές που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη και θα διαρκέσει περίπου 10 μέρες είπε ο κ. Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε. «Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Τζιτζικώστας: Να επιμεριστούν αναλογικά οι πρόσφυγες

«Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση τον επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών αναλογικά με βάση τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ στη Θεσσαλονίκη. 

«Δεν είναι δυνατόν να φύγει η Ειδομένη και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να μη σηκώνει μια Περιφέρεια στη χώρα το βάρος ενός ολόκληρου ευρωπαϊκού προβλήματος», πρόσθεσε. 

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετατρέπει τώρα τη Θεσσαλονίκη σε Ειδομένη, συγκεντρώνοντας εκ νέου όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα μετεγκατάστασης – φιλοξενίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία των οποίων δεν συνεννοήθηκε ούτε με τους δήμους, ούτε με την περιφέρεια. Η κυβέρνηση, κατά την πάγια πρακτική της, προσπερνά την Αυτοδιοίκηση και συνεννοείται μόνο με τους ιδιώτες».

«Με την πολιτική πίεση που ασκήσαμε ως Περιφέρεια όλους τους προηγούμενους μήνες και τη μηνυτήρια αναφορά και την παρέμβαση του εισαγγελέα που ζήτησα πριν από λίγες μέρες, καταφέραμε να φτάσει σήμερα η κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν ήθελε, δηλαδή να εκκενώσει την Ειδομένη τώρα, χωρίς άλλες αναβολές και δικαιολογίες», ανέφερε ακόμα.

Πηγή photos: seleo.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17