search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:28
MENU CLOSE

Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λάβει σήμερα 11 δισ. ευρώ – Μικρής διάρκειας ανακούφιση εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος

24.05.2016 08:41
Η ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου-Στο επίκεντρο η β

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup, γράφει ο Guardian στην συνεχή ενημέρωση που έχει ξεκινήσει για την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 

Όλα τα βλέμματα των διεθνών αγορών είναι στραμμένα στο Eurogroup, γράφει ο Guardian στην συνεχή ενημέρωση που έχει ξεκινήσει για την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ξεκινήσει με τους δείκτες στο κόκκινο, καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα οι επενδυτές αναμένουν πώς θα εξελιχθεί το σημερινό Eurogroup, το οποίο ξεκινάει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Οι επενδυτές στο City του Λονδίνου, γράφει η Βρετανική εφημερίδα, αναμένουν να δουν εάν η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα που απαιτούνται για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του καλοκαιριού, με φόντο την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Επενδυτές που μίλησαν στην εφημερίδα, αναφέρουν ότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει την κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα χωρίς να δοθεί στη χώρα η χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους. Το συγκεκριμένο θέμα, συνεχίζει ο Conner Campbell από την SpreadEx, παραμένει το βασικό σημείο διαφωνίας και είναι δυνατό να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπουργούς της Ευρωζώνης που υποστηρίζουν την ελάφρυνση του χρέους και αυτούς που διαφωνούν σφόδρα με κάθε συζήτηση για την μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση των χρημάτων του προγράμματος για να αποπληρώσει δάνεια της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ήδη η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές στις καθημερινές της υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι αβέβαιο, προσθέτει το πρακτορείο εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα στους δανειστές της Ελλάδας για τις απαιτήσεις που προβάλλουν για το ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους.

Κάποιοι πάντως φαίνεται ότι είναι αρκετά αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης. Η ομάδα οικονομολόγων της τράπεζας του Καναδά, Royal Bank, εκφράζουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα συμφωνήσουν σήμερα στην παροχή 11 δισ. ευρώ στη χώρα. Σε αναφορά τους προς τους πελάτες τους τονίζει ότι την Κυριακή το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε νέο πακέτο λιτότητας που αυξάνει τους φόρους και το αντικρουόμενο μέτρο των προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που ξεφύγει το πρόγραμμα από τον στόχο του. Υποθέτοντας ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά το Eurogroup αναμένεται σήμερα να εγκρίνει τη δόση για την Ελλάδα, λέει η τράπεζα του Καναδά.

Σήμερα η Ελλάδα, γράφει ο Guardian, αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, 9 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και να ξεκλειδώσει τα 11 δισ. των δανείων που θα αποτρέψουν μία ακόμη κρίση. Είναι πιθανό προσθέτει η εφημερίδα, να κριθεί ικανοποιητικό το πακέτο λιτότητας που ψήφισε την Κυριακή το ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά η ανακούφιση προσθέτει η εφημερίδα θα έχει μικρή διάρκεια. Αν και η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί ένα φιλικό χτύπημα στο κεφάλι ότι τα πηγαίνει καλά υπάρχουν ακόμη σοβαρές εντάσεις ανάμεσα στους δανειστές.

Το ΔΝΤ χθες το βράδυ έκανε μία σημαντική παρέμβαση, προειδοποιώντας ότι το να δώσει η ευρωζώνη μία μικρή ελάφρυνση δεν θα οδηγήσει πουθενά και επέμεινε ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα είναι απλά αδύνατο να επιτευχθούν.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να ξεχάσουν κάθε αποπληρωμή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2040 και να μειώσουν το κόστος δανεισμού στο 1,5%, κάτι που συναντά την αντίδραση της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να παρουσιάσει στους πολίτες νέο λογαριασμό για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ θέλει επίσης η ελάφρυνση να γίνει άμεσα και όχι μετά το 2018 και τις γερμανικές εκλογές. Σε μία καθαρή αμφισβήτηση των στόχων της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση ότι το να δοθεί στην Ελλάδα μια εκ των προτέρων, άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας για να υπάρξει ένα ισχυρό και αξιόπιστο σήμα στις αγορές σχετικά με τη δέσμευση των επίσημων πιστωτών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τις αγορές.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να σταματήσει η αποπληρωμή του και τα επιτόκια να πέσουν στο 1,5%. Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018. Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι αυτό δεν είναι εύκολο και εξαιτίας των νομικών και πολιτικών περιορισμών που ισχύουν σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης.

Αν και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε στη λήψη επίπονων μέτρων το ΔΝΤ εκφράζει ισχυρές αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητες. «Ακόμη κι αν η Ελλάδα καταφέρει με ηρωική προσπάθεια προσωρινά να πιάσει το στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που λίγες χώρες έχουν καταφέρει, είναι δύσκολο να το διατηρήσει και δεν μπορεί να το κάνει όσο η ανεργία παραμένει σε διψήφια νούμερα. Το χρέος θα φθάσει στο 140% του ΑΕΠ το 2030 εάν γίνει η ελάφρυνση, αλλιώς η χώρα θα χρειάζεται ακόμη υψηλότερα κεφάλαια από τον προϋπολογισμός της για να εξυπηρετεί το χρέος.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:27