search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:30
MENU CLOSE

Bloomberg: Το Eurogroup μπορεί να εξελιχθεί σε μονομαχία ΔΝΤ – Γερμανίας

24.05.2016 09:23
Bloomberg: Το Eurogroup μπορεί να εξελιχθεί σε μονομαχία ΔΝΤ - Γερμανίας - Media

Πέντε χρόνια μετά τη μεγαλύτερη διαγραφή χρεών στην ιστορία, οι Ευρωπαίοι έχουν ολοκληρώσει ένα πλήρες κύκλο και έχουν φτάσει στο σημείο όπου θα ήθελαν να είχαν αποφύγει, στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

 

Πέντε χρόνια μετά τη μεγαλύτερη διαγραφή χρεών στην ιστορία, οι Ευρωπαίοι έχουν ολοκληρώσει ένα πλήρες κύκλο και έχουν φτάσει στο σημείο όπου θα ήθελαν να είχαν αποφύγει, στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί το ελληνικό χρέος από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με το ελληνικό χρέος να είναι σχεδόν κατά 70% υψηλότερο από ότι ήταν το 2008, το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία. Με όλο σχεδόν το χρέος να διακρατείται από τους δανειστές της χώρας, είναι οι φορολογούμενοι αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος και όχι οι επενδυτές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την πρόταση για την αποδέσμευση των 11 δισ.  ευρώ της δόσης για την Ελλάδα αλλά και τους τρόπους για να υπάρξει ελάφρυνση στο χρέος ύψους 321 δισ. ευρώ τη Ελλάδας.

Στη σύνοδο των υπουργών θα παραβρεθούν και αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει ποιο δραστικά μέτρα από τους Ευρωπαίους.

«Όλοι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τη Δευτέρα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν το ελληνικό χρέος και θα αναζητήσουν κάποια μέτρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το Eurogroup της Τρίτης μπορεί να εξελιχθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και μία ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με ηγέτη τη Γερμανία.

Η σκληρή γραμμή των Ευρωπαίων αντιδρά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζοντας την ανησυχία ότι χωρίς το μαστίγιο οι ελληνικές αρχές μπορεί να ξεφύγουν από τους στόχους του προγράμματος. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η σαφήνεια είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των δανειστών στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι επίσης σε διαμάχη για την επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, για την αναβολή της αποπληρωμής τους και τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, με βασικό σημείο διαμάχης το ύψος τους πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ευελπιστούμε ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία και με αυτή τη συμφωνία θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των δανειστών στην Ελλάδα» είπε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά θα τεθεί σοβαρά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.  Το πρώτο τέταρτο του 2008 οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέρχονταν στο 106% του ΑΕΠ. Σήμερα πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μετά και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 177%.

Σχεδόν εκπληρώνοντας όλες τους όρους λιτότητας που της έχουν επιβληθεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την δόση προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγή: Bloomberg

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26