search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη Γαλλία -Αστυνομική επιχείρηση κατά απεργών

25.05.2016 06:50
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη Γαλλία -Αστυνομική επιχείρηση κατά απεργών - Media

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νέου εργατικού νόμου στη Γαλλία συνεχίζονται με τις αστυνομικές αρχές να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα διυλιστήρια του Φο-σουρ-Μερ στη Μασσαλία σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τροφοδοσία βενζίνης.  

 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νέου εργατικού νόμου στη Γαλλία συνεχίζονται με τις αστυνομικές αρχές να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα διυλιστήρια του Φο-σουρ-Μερ στη Μασσαλία σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τροφοδοσία βενζίνης.  

Στην κινητοποίηση κατά του νέου εργατικού νόμου μετέχουν έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η τροφοδοσία σε καύσιμα και έτσι να δημιουργούνται προβλήματα στις μετακινήσεις αυτοκινήτων. Οι ελλείψεις καυσίμων έχουν οδηγήσει το 20% των πρατηρίων να κλείσουν με αποτέλεσμαπλέον η βενζίνη θα δίνεται με δελτίο. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν κα σε γειτονικές χώρες ώστε να γεμίζουν τα ρεζερβουαρ των αυτοκινήτων τους.

Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε ως στόχο τους απεργούς του συνδικάτου CGT που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, οι οποίοι όμως προέβαλαν αντίσταση πετώντας διάφορα αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

«Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει, αρνείται να καταλάβει. Οι εργαζόμενοι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Όσο η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει, υπάρχει ο κίνδυνος η κινητοποίηση να γενικευτεί» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε της απεργιακές κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια λέγοντας πως η ομηρεία των καταναλωτών, της βιομηχανίας και της οικονομίας δεν είναι δημοκρατική και γι αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την άρση του αποκλεισμού κι άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τους απεργούς. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων «ως στρατηγική μίας μειοψηφίας».

 

Κίνδυνος παράλυσης ολόκληρης της χώρας

Πλέον, η Γαλλία άρχισε να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, βάσει της ανακοίνωσης του εκπροσώπου της γαλλικής ομοσπονδίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας, έπειτα από σχετική άδεια της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά λιμάνια, της Μασσαλίας και της Χάβρης, ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Εάν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό της Χάβρης, από όπου περνά το 40% των γαλλικών εισαγωγών, «μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες, δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα γαλλικά αεροδρόμια», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρ Φιλίπ.

 

Συνέχιση των κινητοποιήσεων

Εκτός από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της χώρας. Αν συμμετάσχουν και αυτοί στις απεργιακές κινητοποιήσεις το ενδεχόμενο να βυθιστεί ολόκληρη η χώρα στο σκοτάδι να είναι μεγάλο. Ήδη, σήμερα το πρωί, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή της Νοζέτ σταμάτησε να παράγει ενέργεια με τους υπέθυνους να φοβούνται οτι θα ακολουθήσουν και αλλα εργοστάσια. Παράλληλα, στις κινητοποιήσεις μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της χώρας, ενώ επίκειται νεα 48ωρη απεργία.

Στον τομέα των μεταφορών, το 15% των πτήσεων θα ακυρωθεί αύριο από το αεροδρόμιο του Ορλί και τα συνδικάτα της πολιτικής αεροπορίας απειλούν να διακόψουν την εργασία από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου. 

Παράλληλα, η Total εκφράζει τις ανησυχίες της για το μέλλον των επενδύσεών της στη χώρα λόγω των απεργιών στα διυλιστήρια και δηλώνει πως σκέφτεται να επανεξετάσει το μέλλον των επενδύσεών της στη χώρα.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32