search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:40
MENU CLOSE

ΥΠΟΙΚ: Σημαντικές οι αποφάσεις του Eurogroup – Άμεση ρύθμιση του χρέους

25.05.2016 09:31
ΥΠΟΙΚ: Σημαντικές οι αποφάσεις του Eurogroup - Άμεση ρύθμιση του χρέους - Media

Την ικανοποίησή του εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup, τις οποίες χαρακτηρίζει σημαντικές.

 

 

Την ικανοποίησή του εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup, τις οποίες χαρακτηρίζει σημαντικές.

Σύμφωνα πηγές του υπουργείου Οικονομικών η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκλήρωσε την αξιολόγηση και όπως αναφέρουν θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα “πέσουν” στην αγορά.

Για το θέμα της ρύθμισης του χρέους, αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ, αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Τέλος όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές το θέμα της ρύθμισης του χρέους είναι άμεσο και τα μέτρα ισχύουν από αύριο:  

            – Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

            – Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως “διαθέσιμα” για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

            – Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

            – Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35