search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:52
MENU CLOSE

Σκηνές ψυχρού πολέμου: Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

25.05.2016 12:30
Σκηνές ψυχρού πολέμου: Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας - Media

Η ουκρανή πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο επιστρέφει σήμερα αεροπορικώς από τη Ρωσία, όπου κρατείτο, στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με δύο Ρώσους που κρατούνταν στην Ουκρανία, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο πηγές που πρόσκεινται στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Η παράδοση της Σαβτσένκο, την απελευθέρωση της οποίας είχαν απαιτήσει δυτικές κυβερνήσεις και η οποία έχει γίνει εθνική ηρωίδα στην Ουκρανία, θα μπορούσε να μετριάσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση λίγες εβδομάδες προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει κατά πόσον θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της ανταλλαγής, ωστόσο οι δύο πηγές που πρόσκεινται στις διευθετήσεις που γίνονται δήλωσαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει.

Ένα αεροπλάνο βρίσκεται εν πτήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία μεταφέροντας τη Σαβτσένκο στην πατρίδα της, σύμφωνα με μία από τις πηγές. “Επιτρέφουν”, δήλωσε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της επιστροφής στη Ρωσία των δύο Ρώσων, του Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ και του Γεβγκένι Γεροφέγεφ, δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση αργότερα σήμερα, ανέφερε το γραφείο του.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο ίδιος ο Ποροσένκο μετέβη αεροπορικώς στη Ρωσία για να παραλάβει τη Σαβτσένκο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από το Κίεβο ούτε από τη Μόσχα.

Η Σαβτσένκο, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει με μια χερσαία μονάδα εναντίον των αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα και οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Σαβτσένκο συνελήφθη και δικάστηκε στη νότια Ρωσία με την κατηγορία της συνέργειας στον φόνο ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενώ κάλυπταν τη σύγκρουση.

Τον Μάρτιο, ρωσικό δικαστήριο την καταδίκασε σε κάθειρξη 22 χρόνων. Ενώ βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές, εξελέγη μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και στην Ουκρανία θεωρείται ευρέως σύμβολο της «αντίστασης στη Ρωσία», στο πλαίσιο του πολέμου που έχει εξαπολύσει το καθεστώς του Κιέβου εναντίον του πληθυσμού στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, που εξεγέρθηκε μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γεροφέγεφ και ο Αλεξαντρόφ είχαν δηλώσει και οι δύο σε συνεντεύξεις τους στο Ρόιτερς πέρυσι πως είναι στρατιώτες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν ενώ πραγματοποιούσαν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Όμως η Μόσχα, η οποία αρνείται ότι έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημόσια ότι οι δύο άνδρες ενεργούσαν υπό τις εντολές της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43