25/01/2020 13:19:46
30.5.2016 / ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1918 στις 26-05-2016

Το μετά... του καπιταλισμού

Το μετά... του καπιταλισμού - Media
 
Πωλ Μέισον
Μετακαπιταλισμός: Ένας οδηγός για το μέλλον μας 
Μετάφραση: Άλκης Καφετζής
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.: 525

Από ό,τι γίνεται φανερό, ο καπιταλισμός δεν μας… άφησε χρόνους, μια και διαθέτει αυτή τη δαιμονιώδη ιδιότητα να μεταλλάσσεται, να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται επιδεικνύοντας μια θηριώδη αντοχή. Ένα βιβλίο για το μετά του καπιταλισμού 

Διατρέχοντας τις σελίδες αυτού του ενδιαφέροντος αναγνώσματος, που καταπιάνεται με το πιο πολύπλοκο σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον εδώ και περίπου τρεις αιώνες κυρίαρχο καπιταλισμό, δεν μπορεί παρά να φέρει στον νου του όλους εκείνους τους βεβαιωμένους σοφούς του «αντιπάλου δέους», του κομμουνισμού, που στη διάρκεια κυρίως του Μεσοπολέμου άνοιγαν τα παράθυρα των σπιτιών τους και έριχναν μια ματιά, σίγουροι ότι θα αντικρίσουν το πτώμα του καπιταλισμού που θα αυτοκαταστρεφόταν από τις «εσωτερικές του αντιφάσεις», βάσει των «αντικειμενικών συνθηκών».
 
Ωστόσο, από ό,τι γίνεται φανερό, ο καπιταλισμός δεν μας… άφησε χρόνους, μια και διαθέτει αυτή τη δαιμονιώδη ιδιότητα να μεταλλάσσεται, να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται επιδεικνύοντας μια θηριώδη αντοχή. 
 
Παρακολουθώντας κανείς τους καταιγιστικούς ρυθμούς εξέλιξης των καπιταλιστικών κοινωνιών δεν μπορεί να μη μείνει έκθαμβος από την πολυπλοκότητά τους, έτσι που κάθε αναλυτής, όσο επαρκής κι αν είναι, να διατρέχει τον κίνδυνο να εκτεθεί στην όποια πρόβλεψή του. Στις μέρες μας, βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με τις υπό διαμόρφωση καπιταλιστικές κοινωνίες που περιγράφουν διάφοροι μυθιστοριογράφοι του 19ου αιώνα, αλλά μ’ ένα σύστημα που – υπό την καθοριστική επιρροή της τεχνολογίας, των πληροφοριών και της επικοινωνίας – έχει φτάσει στα όριά του. Τα νέα αυτά δεδομένα μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε βασικές και παγιωμένες απόψεις γύρω από την εργασία, την παραγωγή και την αξία. Όλες αυτές οι περίπλοκες και δυσερμήνευτες αλλαγές δημιουργούν νέα δεδομένα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνευθούν, να κατανοηθούν και να προϋπολογιστούν οι επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ήδη, βιώνουμε νέες μεθόδους οικονομικής διακυβέρνησης, όπου ένα γεγονός στην άκρη του κόσμου (που στον παλιό κόσμο δεν γινόταν καν γνωστό) σήμερα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη.
 
Αυτή η ασυμμάζευτη παγκοσμιοποίηση του συστήματος και η πολυπλοκότητα της οικονομίας μέσα από πρωτόγνωρες και ουσιαστικά αναφομοίωτες από το ευρύ κοινό μεθόδους οικονομικής διαχείρισης, δημιουργούν συχνά – εκτός από συνθήκες αμηχανίας – και διάφορες επικίνδυνες παρεξηγήσεις. Αυτό αποδείχθηκε από την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση, κατά την οποία ολόκληροι λαοί, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, βρέθηκαν έκθετοι μέσα στον οικονομικό κυκεώνα της παγκόσμιας διακυβέρνησης. 
 
Το βιβλίο αυτό του Πωλ Μέισον διερευνά τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα… «ξεμπλέξουμε» κοινώς από αυτή την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση, όπως αυτή αναδείχτηκε από την παγκόσμια κρίση του 2008, προκειμένου να θεμελιώσουμε εκ νέου ένα βιωσιμότερο και κοινωνικά δικαιότερο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα… 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.